Μπ. Πιστόριους – Γερμανός Υπ. Άμυνας: Θέλω να κάνω τις ένοπλες δυνάμεις μας ισχυρές



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023, 20:50

«Θέλω να κάνω την Bundeswehr  (σ.σ. ένοπλες δυνάμεις) ισχυρή», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίας για την επιλογή του ως νέου υπουργού Άμυνας της Γερμανίας. Ο κ. Πιστόριους, μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, αναγνώρισε ότι «το καθήκον έναντι του στρατεύματος είναι τεράστιο» και δεσμεύτηκε για «στενή και σε πνεύμα εμπιστοσύνης» συνεργασία με τους στρατιώτες.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση, η οποία προκλήθηκε από τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Τα στρατεύματα μπορούν να βασίζονται σε μένα, ότι θα σταθώ δίπλα τους, όποτε χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Πιστόριους, η επιλογή του οποίου από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς θεωρήθηκε έκπληξη.

Ο νέος Υπουργός Άμυνας  Μπόρις Πιστόριους

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ήδη ότι ο κ. Πιστόριους «ήταν το κατάλληλο άτομο για τη θέση του υπουργού Άμυνας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», ενώ ο Γραμματέας του κόμματος Κέβιν Κιούνερτ τον περιέγραψε ως «θαρραλέο και υπεύθυνο στην αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων». Θετική ήταν η υποδοχή και από τους κυβερνητικούς εταίρους του SPD: «Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες και πολύ απαιτητικές γεωπολιτικά εποχές, είναι σημαντικό ότι ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας είναι εξοικειωμένος με τις δομές ασφαλείας», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Ντιρ. Ο αρχηγός του κόμματός του, Κρίστιαν Λίντνερ ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν σήμερα τον κ. Πιστόριους, με ανάρτηση στο Twitter. Από την πλευρά των Πρασίνων, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναφέρθηκε σε έναν «πολύ έμπειρο πολιτικό, ο οποίος έχει τα αναγκαία ατσάλινα νεύρα σε δύσκολες καταστάσεις», επισημαίνοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνει την Bundeswehr «σε πολύ κρίσιμη στιγμή».

Στην αντιπολίτευση, ο αρχηγός της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριζ Μερτς κάλεσε ήδη τον κ. Πιστόριους να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε για τη συνεργασία της Ένωσης.

Κριτική πάντως εξέφρασαν οι Πράσινοι, όχι για το πρόσωπο του που θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, αλλά για το φύλο του, καθώς με την επιλογή του κ. Πιστόριους διαταράσσεται η ισορροπία ανδρών-γυναικών στη σύνθεση της κυβέρνησης. «Η σαφής υπόσχεση του Όλαφ Σολτς να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο με ισότητα φύλων ήταν σημαντική και αποτελούσε επίκαιρο και σωστό μήνυμα για την ισότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για τα γυναικεία θέματα Ούλε Σάους στην Welt.

Ο 62χρονος Μπόρις Πιστόριους υπήρξε επί επτά χρόνια Δήμαρχος του Όσναμπρουκ και υπηρετεί ως υπουργός Εσωτερικών και Αθλητισμού στην Κάτω Σαξονία από το 2013, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το 2019 είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, απέναντι και στον Όλαφ Σολτς.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023, 20:52



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει