Νέα βίαια επεισόδια στην Δυτική Οχθη μετά τον θάνατο δύο νεαρών εβραίων εποίκων από πυρά Παλαιστινίου




Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, 23:56

Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε την Κυριακή δύο εβραίους εποίκους εντός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πυροδοτώντας επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους σε σπίτια και αυτοκίνητα κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Για το περιστατικό δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, το οποίο συνέπεσε με την διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα σε Iσραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας στην Ακαμπα της Ιορδανίας στις οποίες οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να «αποτρέψουν περαιτέρω βία» και να εργαστούν για «αποκλιμάκωση».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο ένοπλος έφτασε σε μια διασταύρωση «και άνοιξε πυρ προς ένα ισραηλινό όχημα».

Ανέφερε ότι τα θύματα κοντά στη Χαουάρα, μια περιοχή με τακτικές τριβές μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων, ήταν αδέρφια από το Χαρ Μπράτσα, έναν οικισμό 8 χλμ μακριά. Ο ένας ήταν στρατιώτης σε ένα πρόγραμμα για Εβραίους μαθητές σεμιναρίων.

Μετά το περιστατικό, Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι Ισραηλινοί από έναν κοντινό οικισμό επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά σπίτια στην περιοχή.

Ο Γκασάν Ντάγκλας, ένας αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες κατά των εποικισμών, δήλωσε ότι πολλά σπίτια Παλαιστινίων και 15 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Ένας 37χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από έναν Ισραηλινό έποικο, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο ισραηλινός στρατός, που επιχειρούσε στην περιοχή, δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε την ισραηλινή κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για τις επιθέσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι στρατιώτες καταδιώκουν τον δράστη της επίθεσης που σκότωσε τους δύο εβραίους εποίκους και ο στρατός τόνισε ότι απέκλεισε την περιοχή.

«Ζητώ, ακόμη και όταν βράζει το αίμα, να μην πάρει κανείς τον νόμο στα χέρια του. Ζητώ να επιτραπεί στον IDF και στις δυνάμεις ασφαλείας να επιτελέσουν το έργο τους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή Σβεν Κούπμανς δήλωσε ότι «ανησυχεί από το σπιράλ βίας» και κάλεσε όλες τις αρχές «να δράσουν για να τερματιστεί αμέσως η αιματοχυσία και η ατιμωρησία και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες».

Μετά την πρώτη του είδους συνάντηση εδώ και χρόνια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με περιφερειακή και διεθνή συμμετοχή με αντικείμενο την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή «επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και δέσμευση» να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν τα μονομερή μέτρα για περίοδο 3 έως 6 μηνών. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση του Ισραήλ να σταματήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία νέων οικιστικών μονάδων για μια περίοδο 4 μηνών και να μην νομιμοποιήσει τους «παράνομους» οικισμούς για μια περίοδο 6 μηνών, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Εντούτοις ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε λίγο μετά ότι δεν θα συμφωνήσει σε κανένα πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και από την πλευρά της η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς τόνισε ότι η συνάντηση στην Ακαμπα ήταν «άνευ αξίας» και ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει