Να μπεί «φρένο» στην χρηματοδότηση παραγωγής τεχνητών τροφίμων

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, 11:47

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Παγκοσμίως και χωρίς πολλές «τυμπανοκρουσίες», προχωρεί η παραγωγή τεχνητών τροφίμων, σε βάρος, βέβαια, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας κι’ άλλων παραδοσιακών τομέων παραγωγής ειδών διατροφής!

Το θέμα αναδεικνύει, με γραπτή της ερώτηση, σύσσωμη, σχεδόν η Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας του Ευρωκοινοβουλίου (*), με την οποία καλείται η Κομισιόν , να σταματήσει τη χρηματοδότηση για τεχνητά τρόφιμα.

Με την ερώτηση, αποκαλύπτεται ότι:

Στις 17 Νοεμβρίου 2022, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά την κατανάλωση συνθετικού κρέατος που παράγεται σε εργαστήριο από ζωντανά ζωικά κύτταρα.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση των συνθετικών τροφίμων, συγκεντρώνονται τώρα υπογραφές στην Ιταλία για μια αίτηση για την απαγόρευση της παραγωγής, χρήσης και εμπορίας τους.

Παρόλο που διαφημίζεται ως πιο υγιεινό και πιο βιώσιμο, το εργαστηριακό «κρέας» απαιτεί περισσότερο νερό και ενέργεια από ό,τι οι παραδοσιακές φάρμες.

Στη Δανία, η εταιρεία Remilk επενδύει στην παραγωγή συνθετικού γάλακτος, που παρασκευάζεται χωρίς αγελάδες, ενώ στη Γερμανία η εταιρεία Bluu Seafood εστιάζει τις δραστηριότητές της σε ραβδιά «ψαριού» που καλλιεργούνται in vitro.

Η τεχνητή τροφή διακόπτει την παλιά σχέση μεταξύ τροφής και φύσης.

Οπως υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές,

τα τρόφιμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες θα θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατομμυρίων αγροτών, κτηνοτρόφων και χειριστών της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και την κοινωνικοοικονομική συνοχή των γεωργικών περιοχών.

Ρωτούν δε την Κομισιόν αν σκοπεύει να διερευνήσει διεξοδικά τις σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την πραγματική συμβολή στην υγιεινή των προϊόντων τεχνολογίας τροφίμων καθώς και πόση ήταν η χρηματοδότηση της ΕΕ στο παρελθόν, για να υποστηρίξει την έρευνα για την ανάπτυξη συνθετικών τροφίμων.

(*)Paola Ghidoni (ID), Alessandra Basso (ID), Marco Campomenosi (ID), Massimo Casanova (ID), Rosanna Conte (ID), Elisabetta De Blasis (ID), Matteo Gazzini (ID), Elena Lizzi (ID), AntonioPaola Ghidoni (ID), Alessandra Basso (ID), Marco Campomenosi (ID), Massimo Casanova (ID), Rosanna Conte (ID), Elisabetta De Blasis (ID), Matteo Gazzini (ID), Elena Lizzi (ID), Maria Rinaldi (ID), Silvia Sardone (ID), Annalisa Tardino (ID), Isabella Tovaglieri (ID)

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει