Νεκροί οκτώ παραστρατιωτικοί και επτά χωροφύλακες σε ενέδρα τζιχαντιστών




Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023, 03:39

Οκτώ βοηθητικοί του στρατού και επτά άνδρες της χωροφυλακής σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στον κεντρικό-βόρειο νομό της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Περιπολία της χωροφυλακής και των Εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP) «έπεσε σε ενέδρα στην περιοχή της Κουμεστεγκά», και στη μάχη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους επτά χωροφύλακες και οκτώ βοηθητικοί των ένοπλων δυνάμεων, είπε μια πρώτη πηγή. Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Την ενέδρα είχαν στήσει «περίπου εκατό βαριά οπλισμένοι άνδρες», σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή.

«Καταγράψαμε τους θανάτους των χωροφυλάκων την Τετάρτη» και «αργότερα, σε εκκαθαριστική επιχείρηση» των δυνάμεων ασφαλείας «βρέθηκαν τα πτώματα των Εθελοντών», διευκρίνισε.

«Υπάρχουν επίσης τραυματίες, που διακομίστηκαν στην Καγιά (την πρωτεύουσα της κεντρικής-βόρειας νομαρχίας), καθώς και μεγάλες υλικές ζημιές», συμπλήρωσε.

Οι επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα στην Μπουρκίνα Φάσο.

Επίσης την Τετάρτη, οκτώ άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δυο πολιτών της Μπουρκίνα Φάσο που εργάζονταν για τη μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), δολοφονήθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις.

Τη Δευτέρα, έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε έφοδο στην κεντρική-δυτική νομαρχία και την περασμένη εβδομάδα, δολοφονήθηκαν περίπου πενήντα άνθρωποι, οι 31 —22 πολίτες και εννιά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού— σε επίθεση εναντίον κοινότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία των τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μάλι μερικά χρόνια νωρίτερα και εξαπλώθηκαν πέραν των συνόρων του.

Επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν ξεσπιτώσει περίπου δύο εκατομμύρια άλλους. Τζιχαντιστικές οργανώσεις ελέγχουν πάνω από το 40% της επικράτειας της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ —ο οποίος ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου 2022 νέος μεταβατικός πρόεδρος, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά— έχει θέσει στόχο να ανακαταληφθούν «τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ορδές των τρομοκρατών».



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει