Ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική άσκηση με 26.000 στρατιώτες από 13 χώρες



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023, 23:45

Με τη συμμετοχή 26.000 στρατιωτών από 13 χώρες, η Σουηδία ξεκίνησε τη Δευτέρα (17/4) τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 25 ετών στο έδαφός της, σε μια περίοδο που η ένταξή της στο ΝΑΤΟ έχει μπλοκαριστεί από την Τουρκία.

«Οι ασκήσεις γίνονται σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, σε μεγάλο μέρος της χώρας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Τα γυμνάσια θα συνεχιστούν μέχρι τις 11 Μαΐου και επικεντρώνονται στον βορρά και τον νότο της Σουηδίας, καθώς και στο στρατηγικής σημασίας νησάκι Γκότλαντ. Συμμετέχουν στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουκρανία, τη Δανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία – οι περισσότερες από τις χώρες αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έγινε επισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου όμως η υποψηφιότητα της Σουηδίας, που θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις άλλες χώρες μέλη, συναντά εμπόδια από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Κυρίως η Τουρκία κατηγορεί τη Στοκχόλμη επειδή αρνείται να εκδώσει δεκάδες Κούρδους ακτιβιστές ή άτομα που κατηγορούνται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Δυτικοί διπλωμάτες ελπίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αλλάξει γνώμη εάν κερδίσει τις εκλογές, τον επόμενο μήνα, ή ότι ο διάδοχός του θα δώσει το «πράσινο φως» στη Σουηδία.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Απριλίου 2023, 23:46



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει