Οδηγός εκλογών 2023


Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα χρήσιμες πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα.

2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική

3. Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Επίσης οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

4. Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.

5. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

• Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»

• Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800 καθημερινά από τις 08:00 έως 20:00. Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

6. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

7. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

8. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

9. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας έχει προβλεφθεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr έως τις 10 Απριλίου 2023 και έχουν λάβει έγκριση.

10. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.). Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

11. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. ‘Αρα για τις Εκλογές του 2023, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2006 μέχρι και 31/12/2006.

12. Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού;

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση. Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

13. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Επίσης, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α’136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας, ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου.

14. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

15. Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως έχουν καθοριστεί. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

16. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής όπου ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

• Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

• Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

• Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

• Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

• Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

17. Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

18. Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

19. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

 

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

1. Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει 59 εκλογικές περιφέρειες.

2. Πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω;

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε ανά περιφέρεια:

Αναφορικά με το ζήτημα των σταυρών, ο αριθμός που μπορούν να τοποθετήσουν οι ψηφοφόροι εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή. Επισημαίνεται ότι στο ψηφοδέλτιο ο σταυρός θα πρέπει να σημειωθεί αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και στις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί άκυρο.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πόσους σταυρούς μπορείτε να τοποθετήσετε ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ψηφίζετε:

3. Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή.

4. Πώς θα μάθω ποιοι είναι υποψήφιοι;

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 2 Μαΐου 2023. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr.

5. Πού θα δω τα αποτελέσματα των εκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Τι προβλέπεται για τους ετεροδημότες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και συμπεριλήφθηκαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι άνδρες φρουράς

Στην περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.

Οι εκλογείς αυτοί, ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή αυτός που διευθύνει το έργο της βεβαιώνει με πρακτικό ότι, αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του, ανήκουν στην φρουρά του.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί

Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται, με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κληρικοί  

Οι δικαστικοί, οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι και οι κληρικοί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους, εάν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών 

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ’ αυτόν, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται αυτό το εκλογικό τμήμα. Οι ανωτέρω ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του κράτους. Για το σκοπό αυτό υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος που είναι γραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν καθήκοντα σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε αμιγές εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που ασκούν τα καθήκοντά τους σε μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους όποιας βασικής εκλογικής περιφέρειας των ετεροδημοτών του τμήματος αυτού προτιμούν.

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου και υπηρετούν την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών σ’ άλλο δήμο, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές, είτε στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο  που υπηρετούν. Στην τελευταία περίπτωση εγγράφονται σε ειδικούς καταλόγους.

Καθένας από τους εκλογείς αυτούς, που τοποθετείται με οποιοδήποτε τρόπο για εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή μεγαλύτερου του μήνα στην διοικητική περιφέρεια ενός δήμου στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου δεν είναι εγγεγραμμένος, είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Στους εκλογείς που δήλωσαν ότι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, χορηγείται από τους προϊστάμενούς τους, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο. Ο χρόνος αυτός δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής τους άδειας.

Οι εκλογείς αυτοί, παραδίδουν τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους, την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο.

Το στρατιωτικό προσωπικό, που πέραν από τις φρουρές των εκλογικών τμημάτων διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών, όπως οι στρατιωτικοί επόπτες και οι βοηθοί τους, καθώς και οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες μετακινούμενων στρατιωτικών τμημάτων για υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό αυτό τμήμα. Για την ψηφοφορία των παραπάνω εκλογέων γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και τα στοιχεία τους αναγράφονται ιδιαίτερα στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που οι εκλογείς αυτοί ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους, οφείλουν να προσκομίσουν από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ναυτικών

Έλληνες ναυτικοί, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου του κράτους, που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική σημαία, τα οποία σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς τους κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ευρίσκονται σε λιμάνι άλλου δήμου, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές, στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή στο δημοψήφισμα στο δήμο που βρίσκεται το πλοίο.

Οι ονομαστικές καταστάσεις συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου και θεωρούνται, για το γνήσιο της υπογραφής και το αληθές του περιεχομένου τους, από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου που ναυλοχεί το πλοίο.

Οι εκλογείς αυτοί, παραδίδουν τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, στην υπηρεσία τους, την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο.

Σε περίπτωση που οι εκλογείς αυτοί ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους, οφείλουν να προσκομίσουν από τις υπηρεσίες τους βεβαίωση ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι κρατουμένων

Κατά τις βουλευτικές εκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης. Οι κρατούμενοι που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν τους έχει επιβληθεί αμετάκλητα παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ψηφίζουν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Δωρεάν διόδια

Η διέλευση από τα διόδια, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας  θα γίνεται δίχως την καταβολή αντιτίμου ως είθισται, ώστε να διευκολυνθούν οι εκλογείς. Οι μπάρες (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου για όσους οδηγούς θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου, με τη επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων.

Όσον αφορά τώρα το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα διόδια χωρίς να πληρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι για λίγο περισσότερο από δύο ημέρες, καθώς θα λήξει στις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή των εκλογών.

Η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού

Μία μέρα νωρίτερα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των 22.816 Ελλήνων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, θα γίνει ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Η λίστα με τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού

Στην Αίγυπτο το εκλογικό κέντρο θα στηθεί στο κτήριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος στο Κάιρο και εκεί θα ψηφίσουν εκτός από τους εγγεγραμμένους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Καΐρού και αυτοί από Αλεξάνδρεια, Αντίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Τύνιδα.

Δύο εκλογικά κέντρα θα στηθούν στην Αυστρία, ένα στη Βιέννη και ένα στο Σάλτσμπουργκ.

Δύο εκλογικά κέντρα και στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη και το Σίνδεϊ. Στο πρώτο θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μελβούρνης, Αδελαΐδας, Ντάργουιν και Περθ και στο δεύτερο αυτοί σε Σίδνεϊ, Μπρισμπέιν και Καμπέρα.

Στο Βέλγιο θα στηθούν τέσσερα εκλογικά κέντρα. Τα τρία θα είναι στις Βρυξέλλες (κτίριο πρεσβείας Βρυξελλών) και το τέταρτο στην Αμβέρσα.

Στη Βουλγαρία το εκλογικό κέντρο θα στηθεί στη Σόφια, όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Σόφιας, Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης και Βελιγραδίου.

Στη Γαλλία, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν στα δύο εκλογικά κέντρα του Παρισιού ή σε αυτά σε Στρασβούργο, Νίκαια και Νάντη.

Στην Γερμανία θα υπάρξουν 17 εκλογικά κέντρα σε: Αμβούργο (Προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Αμβούργου, Γκίφχρον και Κιέλου, Αννόβερο (Ελληνική κοινότητα). 2 κέντρα στο Βερολίνο (πρεσβεία). Στη Δρέσδη (κτίριο Δήμου). 2 κέντρα στο Μόναχο (Λύκειο Μονάχου). Στη Νυρεμβέργη (Λύκειο). Στο Ντύσσελντορφ (προξενείο) όπου εκτός των εγκεγραμμένων του Ντύσσελντορφ θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι του Λεβερκούζεν, στο Ααχεν (ελληνική κοινότητα), στο Ντόρτμουντ (Γυμνάσιο Λύκειο), στο Βούπερταλ (Δημοτικό σχολείο). Στο Μπίλεφελντ (Γυμνάσιο – Λύκειο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Μπίλεφελντ και Γκυτερόλο, στην Κολωνία (Γυμνάσιο Λύκειο). Στη Στουτγάρδη (προξενικό κατάστημα) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Στουτγάρδη, Μανχαϊμ και Χεβρώνα. Στη Φρανκφούρτη (Ελληνικό σχολείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Φρανκφούρτης, Βισμπάντεν, Γκίσσεν Νταρμσταντ, Όφενμπαχ και Ρουσσελχαϊμ. Στο Λούντβιχσχαφεν (ενοριακό κέντρο Ι.Ν. Ευαγγελισμού) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι του Λούντβιχσχαφεν Σααρμπρούγκεν.

Στη Δανία, δύο εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν στην Κοπεγχάγη (κτίριο Πρεσβείας Κοπεγχάγης, Hammerensgade 4, τρίτος όροφος).

Στην Ελβετία θα στηθούν δύο κέντρα στην ελληνική πρεσβεία στην Βέρνη και από ένα κέντρο σε Γενεύη (κτίριο Ελληνικής κοινότητας) και σε Λωζάνη (ξενοδοχείο continental).

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπάρχει ένα κέντρο στη πρεσβεία στο Αμπου Ντάμπι.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο Λονδίνο θα υπάρξουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα. 1 κέντρο θα υπάρξει στη Γλασκώβη (Ελληνικό σχολείο Αγ. Λουκά) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ. Από 1 κέντρο στο Εδιμβούργο (Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα), στο Ληντς (κτίριο Ελληνορθόδοξης κοινότητας), στο Μπέρμιγχαμ (Κτίριο Ελληνικής – Κυπριακής Εστίας).

ΗΠΑ: Συγκροτούνται 9 εκλογικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Φλόριντα (Τάμπα), Χιούστον 

Ένα εκλογικό κέντρο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Στην Ισπανία ένα εκλογικό κέντρο θα υπάρχει σε Μαδρίτη και ένα στην Βαρκελώνη.

Ιταλία: ένα κέντρο θα στηθεί στη Ρώμη (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι της Ρώμης και της Νάπολης. Επίσης από 1 κέντρο θα υπάρξει σε Βενετία (Ινστιτούτο Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (γραφεία Ελληνικής κοινότητας)

Καναδάς: Δυο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο στο Τορόντο (Γενικό Προξενείο Τορόντο), όπου θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Τορόντο, Βανκούβερ, Γούνιπεγκ, Κάλγκαρυ και το δεύτερο στο Μοντρεάλ (Γενικό Προξενείο Μόντρεαλ), όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους Μόντρεαλ, Οττάβα, Χάλιφαξ.

Κατάρ: ένα κέντρο στην Ντόχα (πρεσβεία)

Κορέα: Ένα κέντρο θα υπάρξει στην Σεούλ (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Σεούλ, Τόκυο, Γκουανγκζού, Πεκίνο, Σαγκάη και Χονγκ-Κονγκ

Κύπρος: Δύο εκλογικά κέντρα θα στηθούν στην Λευκωσία (Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α’). Από ένα κέντρο σε Λεμεσό (Δημοτικό Μέγαρο), Λάρνακα (Παγκύπριο Λύκειο) Πάφου (Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ)

Λιθουανία: Ενα κέντρο σε Βίλνιους (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι σε Βίλνιους, Ταλλίν, Κιέβου, Ρίγας, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσσίσκ. Ένα κέντρο στο Κάουνας (ξενοδοχείο Victoria)

Λουξεμβούργο: ένα κέντρο στο κτίριο πρεσβείας

Μάλτα: ένα κέντρο στην Βαλέτα (πρεσβεία)

Νότια Αφρική: ένα κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Κέηπ Τάουν, Ντέρμπαν και Πρετόρια

Νορβηγία: ένα κέντρο στο Οσλο (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγραμμένοι σε Ρεϊκιαβικ, Μπέργκεν και Τροντχάιμ.

Ολλανδία: 2 κέντρα στη Χάγη (πρεσβεία), 2 κέντρα στο Άμστερνταμ (Γραφείο ΕΟΤ) και από ένα κέντρο σε Ρόττερνταμ (Ελληνικό σπίτι Ενωσης Ελλήνων Ολλανδίας) και στο Αϊντχόφεν (Συνεδριακό κέντρο Igluu Lichttoren)

Ουγγαρία: ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Βουδαπέστη όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα και Λιουμπιάνα

Πολωνία: ένα κέντρο στη πρεσβεία στη Βαρσοβία.

Πορτογαλία: ένα κέντρο στη Λισσαβώνα (πρεσβεία)

Ρουμανία: ένα κέντρο στο Βουκουρέστι (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγραμμένοι σε Ιάσιο

Σαουδική Αραβία: ένα κέντρο στο Ριάντ (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Κουβέϊτ και Τζέντα

Σιγκαπούρη: ένα κέντρο στη πρεσβεία όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Μουμπάι, Νέο Δελχί , Μπαγκόκ και Μανίλα

Σουηδία: από ένα κέντρο σε Στοκχόλμη (πρεσβεία), Γκέτεμποργκ (Ελληνική κοινότητα) και σε Μάλμε  όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Βέξιε.

Τσεχία: ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Πράγα όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Μπρνό και Παρντούμπιτσε

Τουρκία: ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Ερεβάν, Τιφλίδα, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρα και Σμύρνη

Φινλανδία: ένα κέντρο στη πρεσβεία στο Ελσίνκι.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει