Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν 12 μέλη της Σεμπάμπ σε «νόμιμη άμυνα»

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 04:33

Σομαλία: Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν 12 μέλη της Σεμπάμπ σε «νόμιμη άμυνα»

Τουλάχιστον 12 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ («Νεολαία»), που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, σκοτώθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή της Σομαλίας όταν ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα «σε νόμιμη άμυνα», ανακοίνωσε την Κυριακή το μεικτό διοικητήριό του που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της σομαλικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έκανε λόγο για 20 «ισλαμιστές» που έχασαν τη ζωή τους στο πλήγμα. Δεν είναι σαφές το γιατί ο απολογισμός που έδωσε ο Αμπντιραχμάν Γιουσούφ Ομάρ σε σομαλικό ραδιοφωνικό σταθμό είναι βαρύτερος. Πάντως, το δελτίο Τύπου της AFRICOM ανέφερε πως ο απολογισμός των θυμάτων ήταν «αρχικός».

Η αεροπορική επιδρομή έγινε την Παρασκευή, σχεδόν 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Μογκαντίσου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Σομαλία των περίπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων βυθίζεται συχνά στο πένθος εξαιτίας των επιθέσεων της Σεμπάμπ, που διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2007. Η AFRICOM χαρακτηρίζει την οργάνωση τον «μεγαλύτερο και πιο θανάσιμο» βραχίονα της Αλ Κάιντα «στον κόσμο».

Η τζιχαντιστική οργάνωση συνέχισε τις πολύνεκρες επιθέσεις της το 2022, μολονότι η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της. Παρότι οι πολεμιστές της Σεμπάμπ διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου, το 2011, παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 04:33

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει