Οι Βρετανοί δεν ενδιαφέρονται για τη στέψη του Καρόλου



Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Βρετανία είναι σχεδόν μηδενικές. Οι Βρετανοί απλά απολαμβάνουν την ημέρα εκτός εργασίας, ενώ η χώρα οδεύει προς την επικείμενη στέψη του νέου Βασιλιά στις 6 Μαΐου. Οι περισσότεροι άλλωστε από τους πολίτες της χώρας θα δουν για πρώτη φορά τελετή στέψης, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει πριν από 70 χρόνια με την επίσημη ενθρόνιση της Βασίλισσας Ελισσάβετ στις 2 Ιουνίου του 1953.

Οι εικόνες στην πρωτεύουσα είναι χαρακτηριστικές. Σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jacks) κοσμούν ήδη τους δρόμους στα περισσότερα σημεία του Λονδίνου, ενώ στους κεντρικότερους δρόμους υπάρχουν σημαίες με το έμβλημα της στέψης, που επέλεξε ο νέος Βασιλιάς Κάρολος ο 3ος.Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα, πέντε ημέρες πριν από την στέψη, ολοένα περισσότεροι παθιασμένοι με τη βασιλεία Βρετανοί, στήνουν τις σκηνές τους κατά μήκος του The Mall, του δρόμου δηλαδή που οδηγεί στην κεντρική πόρτα του Μπάκινγχαμ.

Κόκκινο, μπλε και άσπρο παντού

Παράλληλα, αρκετοί δρόμοι στο κεντρικό Λονδίνο κλείνουν με σκοπό να προετοιμαστούν κατάλληλα και τα κιγκλιδώματα απαγορεύουν την πρόσβαση στα σημεία οπού θα περάσει ο Βασιλιάς κατά τη διάρκεια της τελετής σε περαστικούς και τουρίστες.

Άλλωστε από αύριο ξεκινούν και οι απαραίτητες πρόβες των παρελάσεων ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε λάθη μπορεί να προκύψουν. Εντός του εορταστικού κλίματος είναι και οι βιτρίνες σχεδόν όλων των καταστημάτων της χώρας. Το κόκκινο, μπλε και άσπρο επικρατεί στις περισσότερες ενώ το μονόγραμμα του Καρόλου βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα.

Μάλιστα, από σήμερα και μέχρι το Σάββατο της στέψης ξενοδοχεία και εστιατόρια ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι σερβίρονται θεματικά μενού προσαρμοσμένα στη βασιλική οικογένεια.

Ακριβή και αδιάφορη θεωρούν τη στέψη οι περισσότεροι Βρετανοί

Παρόλα αυτά, όσο η χώρα πλησιάζει στην τελετή στέψης, τόσο ακούγονται αντίθετες φωνές στη μοναρχία. Ο Βασιλιάς Κάρολος άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό, με τις πρώτες αντιδράσεις όταν ανέλαβε τυπικά τον νέο του ρόλο, να ήταν η ρίψη αυγών και τα γιουχαΐσματα σε κάποιες από τις πρώτες του εμφανίσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του YouGov σε περισσότερα από 3.000 άτομα, το 64% δεν ενδιαφέρεται για την επικείμενη στέψη έναντι του 33% που δείχνει από λίγο έως πολύ ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα έχει σχολιαστεί και το κόστος της τελετής, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 100 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με αποκλειστική δημοσκόπηση της Mirror, το 84% των Βρετανών φορολογούμενων θα επιθυμούσε φθηνότερη στέψη εξαιτίας της οικονομικής πίεσης που βιώνει η χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει