Οι ηγέτες της G7 συμφωνούν σε μια νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οικονομικού εξαναγκασμού



Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, 10:59

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συμφώνησαν σήμερα να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για να αντιδράσουν στον οικονομικό εξαναγκασμό και δεσμεύθηκαν να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν πως όποιος αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την οικονομική εξάρτηση, θα αποτύχει και θα αντιμετωπίσει συνέπειες.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία Πλατφόρμα Συντονισμού για τον Οικονομικό Εξαναγκασμό θα χρησιμοποιεί την έγκαιρη προειδοποίηση και το γρήγορο διαμοιρασμό των πληροφοριών για τον οικονομικό εξαναγκασμό, ενώ τα μέλη της θα συναντώνται τακτικά για διαβουλεύσεις, αναφέρουν οι ηγέτες σε δήλωσή τους.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια ανησυχητική αύξηση των επεισοδίων οικονομικού εξαναγκασμού, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκεται η εκμετάλλευση οικονομικών επισφαλειών», αναφέρουν οι ηγέτες της G7 σε δήλωσή μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Στη δήλωση δεν κατονομάζεται η Κίνα, ωστόσο σε λεπτομέρειες που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση επισήμανε απόπειρες της Κίνας να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ της σε πολιτικές διενέξεις με την Αυστραλία και τη Λιθουανία.

Στη δήλωση, οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και ζητούν να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος για την προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Οι ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες να υιοθετήσουν τις αρχές «της διαφάνειας, της διαφοροποίησης, της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας» στην οικοδόμηση δικτύων αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Ομάδα των Επτά συμφώνησε επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία στο διαμοιρασμό πληροφοριών, καθώς προσπαθεί να θέσει νέες προδιαγραφές για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, 10:59



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει