Οι θέσεις της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι ανησυχητικές αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν ούτε να υποτιμηθούν



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 16:54

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά «όσα ακούστηκαν για το ενδεχόμενο παρέκκλισης» της Ρωσίας από τις υποχρεώσεις της για τις πυρηνικές δοκιμές, τα οποία όπως ωστόσο επισήμανε «δεν πρέπει ούτε να υποτιμηθούν ούτε να υπερεκτιμηθούν».

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας εκτιμά ότι «η Ρωσία παραβιάζει όλους τους νόμους του πολέμου» και καλεί το Κρεμλίνο σε «υπεύθυνη συμπεριφορά», ενώ σε ερώτηση για το εάν υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, προσθέτει ότι «ευτυχώς δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Πούτιν στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα».

Περαιτέρω, η Κολονά διευκρινίζει ότι «στόχος τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ευρώπης και των συμμάχων της, είναι να ηττηθεί η ρωσική επιθετικότητα, τίποτα άλλο. Δεν επιδιώκουμε τίποτα περισσότερο από το να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να ανακτήσει την κυριαρχία της. Ούτε η Γαλλία ούτε κάποιος από τους φίλους και συμμάχους της βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Το ζήτημα δεν είναι να γονατίσουμε τη Ρωσία,αλλά να βοηθήσουμε μια χώρα που δέχεται επίθεση να αμυνθεί».

Σχετικά με το αίτημα του προέδρου Ζελένσκι για αποστολή αεροπλάνων, η Κολονά απαντά ότι «εστιάζουμε σε αυτό που έχει ανάγκη τώρα η Ουκρανία», επισημαίνοντας ότι «τα άρματα μάχης AMX10 θα βρίσκονται επί τόπου από το τέλος αυτής της εβδομάδας, κατόπιν της εκπαίδευσης των Ουκρανών στη χρήση τους μέσα σε χρόνο ρεκόρ».

Η ίδια διαβεβαιώνει ότι «οι ένοχοι των τρομερών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία θα εντοπιστούν» και ερωτηθείσα για το εάν θα μπορούσε ποτέ να δικαστεί ο Ρώσος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, συμπληρώνει: «Εργαζόμαστε με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ώστε να μην υπάρξει ατιμωρησία για τους δράστες και τους υπεύθυνους του πολέμου (…) Δεν μπορώ να προβλέψω ότι αυτό θα συμβεί στην περίπτωση του Πούτιν αλλά είναι μια πιθανότητα εάν διαπιστωθούν τα γεγονότα και οι ευθύνες. Η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχει διαρκής ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».

Ως προς έναν απολογισμό ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία, η Γαλλίδα υπουργός σημειώνει, τέλος, ότι «η ενότητα των Ευρωπαίων διατηρείται εδώ και ένα χρόνο χωρίς αποτυχία και θα διατηρηθεί. ‘Αρα ο προσωρινός απολογισμός είναι αρνητικός για τη Ρωσία: μετά από ένα χρόνο, υφίσταται μια στρατηγική, πολιτική και θα πρόσθετα ηθική ήττα. Το σόου που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος την Τρίτη, σε υπέρβαση και παραποίηση της πραγματικότητας, το πιστοποιεί. Η Ρωσία έχει απομονωθεί».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 16:54



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει