Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι της Βόρειας Συρίας

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, 10:05

Οι ξεχασμένοι σεισμόπληκτοι της Βόρειας Συρίας - Φόβοι για εκδήλωση επιδημιών

Π.Κ.

Την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην τραγωδία στη Νότιο Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Βόρεια Συρία, μία άλλη παράλληλη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διαφορά είναι πώς από την Συρία οι αξιόπιστες πληροφορίες φθάνουν σε εμάς με το σταγονόμετρο.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε χωρίς έλεος εκείνη την περιοχή όπου εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται αντίπαλες προς το καθεστώς της Δαμασκού ομάδες, παράλληλα με την κατοχή εδαφών από τον τουρκικό στρατό τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ένοπλοι Κούρδοι. Στην ίδια γειτονιά, οι Ρώσοι που προστατεύουν το καθεστώς Άσαντ καθώς και μονάδες του κυβερνητικού στρατού.

Ένας όλμος φαίνεται σε πρώτο πλάνο καθώς διασώστες αναζητούν επιζώντες στο Μεγάλο Τζαμί των Ομεϋαδών ενώ στο βάθος διακρίνεται η ακρόπολη του Χαλεπίου Προκειμένου να γίνει πλήρως αντιληπτή η πραγματική εικόνα θα πρέπει να επισημανθεί πως η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φθάσει στην Βόρεια Συρία. Μόνον συνεργεία διάσωσης Σύρων εθελοντών (Λευκά Κράνη) επιχειρούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια ενώ 300 Ρώσοι στρατιώτες έλαβαν διαταγή να βοηθήσουν τα συνεργεία διάσωσης. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι δραματική.

Οι πρώτες ανεξάρτητες μαρτυρίες αναφέρουν πώς η γενική εικόνα στο Ιντλέμπ, το οποίο ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό, είναι αποκαρδιωτική. Ανάλογες είναι οι περιγραφές και για άλλες περιοχές τόσο προς την μεσογειακή ακτή όσο και στα αστικά κέντρα ,το Χαλέπι, την Χάμα και την Λαττάκεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για την Συρία. Επικεντρώνεται στον άμεσο κίνδυνο εκδήλωσης χολέρας σε όλη την σεισμόπληκτη περιοχή. Κάποιες πηγές αναφέρουν πώς ήδη έχουν καταγραφεί κάποια κρούσματα παρά το γεγονός ότι επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η προσοχή πρέπει να στραφεί άμεσα και αποτελεσματικά στους επιζώντες οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος ακραίων κλιματικών συνθηκών, χωρίς υποδομές φιλοξενίας, χωρίς υγειονομική βοήθεια, χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη και βεβαίως χωρίς την δυνατότητα εφοδιασμού τους με είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικό υλικό.

Οι εργαζόμενοι της πολιτικής άμυνας της Συρίας και οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτηρίων στο ΧαλέπιΗ Δαμασκός επισήμως ενεργοποίησε την πρόσκληση για αποστολή διεθνούς βοήθειας με αξιοσημείωτη καθυστέρηση.

Η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι μικρή αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίνεται ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε πώς συντονίζει την αποστολή άμεσης βοήθειας προς τη Βόρεια Συρία. Αντικειμενικά όλη η σεισμόπληκτη περιοχή είναι εμπόλεμη ζώνη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένουν να εκτοξευθεί δραματικά μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα ο αριθμός των θυμάτων στην συριακή πλευρά της σεισμόπληκτης ζώνης.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, 10:38

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει