Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν 2 χλμ. δυτικά σε 4 ημέρες




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 06:57

Τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να προελάσουν 2 χιλιόμετρα προς δυτική κατεύθυνση μέσα σε τέσσερις ημέρες σε μέτωπα στην Ουκρανία, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ρώσοι στρατιώτες «έσπασαν την αντίσταση του εχθρού και προέλασαν χιλιόμετρα βαθύτερα μέσα στις πολυεπίπεδες άμυνές του», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, κατά το πρακτορείο. «Σε τέσσερις ημέρες το μέτωπο μετακινήθηκε δύο χιλιόμετρα δυτικά», πρόσθεσε.

Δεν διευκρινίζεται σε ποιον τομέα του μετώπου, που εκτείνεται από το νότιο ως το ανατολικό τμήμα της πελώριας ουκρανικής επικράτειας, έγινε η «προέλαση» για την οποία έκανε λόγο η Μόσχα.

Οι μάχες τους τελευταίους μήνες επικεντρώνονται στην περιφέρεια Ντονιέτσκ (νοτιοανατολικά), την οποία το Κρεμλίνο έχει θέσει ρητά στόχο να ελέγξει εξ ολοκλήρου.

Ο Βάλερι Ζαλούζνι, ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, υποστήριξε από την πλευρά του προχθές Σάββατο ότι οι δυνάμεις του όχι μόνο κρατούν τις θέσεις τους στο Ντονιέτσκ, αλλά σε ορισμένες περιοχές κατάφεραν να ανακαταλάβουν κάποιες που είχαν χάσει.

Πάντως οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση, ειδικά στην πόλη Μπαχμούτ, όπου λέγεται πως δίνονται οι πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης.

Ο πόλεμος θα συμπληρώσει έναν χρόνο σε 11 ημέρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ δήλωσε την Κυριακή πως οι άνδρες του κατέλαβαν προάστιο της Μπαχμούτ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν πρόσθεσε πως η εταιρεία του θα συνεχίσει και θα κυριεύσει την ίδια τη Μπαχμούτ, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων.

Από την άλλη, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μέσω Twitter, επικαλούμενο αριθμούς του ουκρανικού γενικού επιτελείου, πως «πιθανόν» η Ρωσία υφίσταται τελευταία στην Μπαχμούτ «τον υψηλότερο αριθμό απωλειών από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής», κάτι που εκτιμά πως είναι «μάλλον ακριβές». Κατά τους αριθμούς που έδωσε, οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν κατά μέσον όρο την τελευταία εβδομάδα 824 στρατιώτες την ημέρα, αριθμό τετραπλάσιο από αυτόν στον οποίο αναφερόταν το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου. Ωστόσο και η Ουκρανία «συνεχίζει να υφίσταται μεγάλο αριθμό απωλειών», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει αριθμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας θεωρεί πως η αύξηση των απωλειών οφείλεται στην έλλειψη «εκπαιδευμένου προσωπικού», «συντονισμού» και «πόρων κατά μήκος του μετώπου».

Η Ρωσία απορρίπτει τις ενημερώσεις που δημοσιοποιούνται καθημερινά από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τις χαρακτηρίζει προπαγάνδα.

Οι πληροφορίες που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη γενικά είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει