Ο ανατραπείς ηγέτης Όμαρ ελ Μπασίρ βρίσκεται υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο Σουδανικός στρατός

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023, 11:40

Ο ανατραπείς ηγέτης Όμαρ ελ Μπασίρ βρίσκεται υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο Σουδανικός στρατός

Ο ανατραπείς ηγέτης του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο τακτικός στρατός της χώρας.

Ο Μπασίρ, ο οποίος κρατείτο προηγουμένως σε φυλακή, και περίπου 30 άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κατόπιν σύστασης του ιατρικού προσωπικού της φυλακής Κομπέρ, προτού ξεσπάσουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), διευκρινίζει ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα δύο πηγές στο νοσοκομείο είχαν δηλώσει ότι ο Μπασίρ μεταφέρθηκε από τη φυλακή Κομπέρ σε στρατιωτικό νοσοκομείο της σουδανικής πρωτεύουσας προτού ξεσπάσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ στις 15 Απριλίου.

Το ερώτημα για το πού βρίσκεται ο Μπασίρ προέκυψε αφού πρώην υπουργός της κυβέρνησής του, ο Άχμεντ Χαρούν, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι βγήκε από τη φυλακή μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους.

Οι Μπασίρ και Χαρούν καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορούμενοι για ωμότητες στο Νταρφούρ.

Στο μεταξύ αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ μάχες ξέσπασαν ξανά στο Σουδάν, παρά την κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειπαν το Χαρτούμ εν μέσω χάους.

Ο τακτικός στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός 72 ωρών από χθες έπειτα από διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολάβησαν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν όταν νύχτωσε στην Ουμντουρμάν, μια από τις αδελφές πόλεις του Χαρτούμ στον Νείλο, όπου ο στρατός χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχοθετήσει θέσεις των παραστρατιωτικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023, 11:41

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει