Ο «διάδοχος» της Σικελικής Μαφίας

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, 19:22

 Xρήστος Μαζάνης

 

Mετά τη σύλληψη του Ιταλού αρχιμαφιόζου της Κόζα Νόστρα Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ο οποίος αποτελούσε τον «εγγυητή» μεταξύ των αρχινονών της οργάνωσης, η Σικελική Μαφία σύμφωνα με τους κανονισμούς της παράδοσης θα πρέπει να επιλέξει νέο πρόσωπο το οποίο θα ενώνει και θα είναι αποδεκτό.

Άλλωστε οι ίδιοι οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με την «αμφιλεγόμενη» πια σύλληψη του Ντενάρο το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου μέσα σε μια κλινική, εξηγούν πως τίποτε δεν έχει τελειώσει και πως το κυνήγι συνεχίζεται. Προφανώς και θα ήταν μεγάλο ατόπημα εάν κάποιος από του Ιταλούς που εμπλέκονται στην υπόθεση υποστήριζε πως τελείωσαν με την Κόζα Νόστρα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συμβαίνει.

Ματέο Μεσίνα ΝτενάροΑντιθέτως όπως έγραψε η «Ζούγκλα», η Σικελική Μαφία βρίσκεται ήδη σε άλλη εποχή, πιο μπροστά και διεισδύει όλο και περισσότερο στην πραγματική οικονομία ενώ έχει αφήσει πίσω της την μέθοδο της παλαιάς τρομοκρατίας με τις εκτελέσεις ακόμα και δικαστών που της κόστισε με πολλές συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιών. Παραμένει όμως μια εγκληματική οργάνωση η οποία επιβίωσε στον χρόνο και επιβιώνει επειδή βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, σε συγκεκριμένους κώδικες ,σε συγκεκριμένους όρκους και σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής όπου επικρατεί ο σεβασμός.

Όλη αυτή η αυτοκρατορία όμως για να μπορεί να διοικείται και να μην υπάρχουν προβλήματα έχει συστήσει την λεγόμενη «Κούπολα» ή «Επιτροπή». Πρόκειται για ένα συμβούλιο κορυφαίων μελών της οργάνωσης που αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις ενέργειες και τη διευθέτηση διαφορών τους.

Οι Σικελοί λοιπόν – σύμφωνα με ιταλικές πηγές- μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να συστήσουν την «Επιτροπή» το 2018 προκειμένου να επιλέξουν τον νέο «εγγυητή» και μετά τη σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι εντός του 2023 θα προσπαθήσουν να «αναστήσουν» την «Κούπολα». Εάν αυτό γίνει εκεί θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον την οργάνωσης καθώς επίσης ενδέχεται να αποφασιστεί και ποιος θα είναι ο νέος «κάπο ντέι κάπι».

Υπενθυμίζεται πως το 2018 η «Επιτροπή» προόριζε για αφεντικό εγγυητή τον 80χρονο Σέτιμο Μινέο, έναν κοσμηματοπώλη από το Παλέρμο, ο οποίος ήταν κοινά αποδεκτός. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν έγινε αφού οι Ιταλικές Αρχές έπειτα από πληροφορίες προχώρησαν σε μεγάλη επιχείρηση συλαμβάνοντας πολλά μέλη της Σικελικής Μαφίας.

Η Κόζα Νόστρα, λοιπόν, θέλει πίσω την «Κούπολα», ένα σώμα που αποφασίζει για «σοβαρά θέματα». Μόνο που αυτή τη φορά, φαίνεται πως οι αρχινονοί  θέλουν ο «εγγυητής» να είναι από το Παλέρμο και όχι από κάποια άλλη επαρχιακή πόλη. Δύσκολα θα δεχόντουσαν πια οι φαμίλιες του Παλέρμο στη νέα εποχή να καθοδηγούνται από επαρχιώτες, όπως ήταν στο παρελθόν ο Τοτό Ριίνα από το χωριό Κορλεόνε ή ο Μπερνάντο Προβεντσάνο.

Tα επικρατέστερα ονόματα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο 

Τώρα που το αφεντικό των «χιλίων μυστηρίων» φεύγει από τη σκηνή, ποιος θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο επόμενος ; Μετανοημένοι μαφιόζοι και συνεργάτες της Δικαιοσύνης εξηγούν πως υπάρχουν κάποιες χαρισματικές φιγούρες, κάποιες προσωπικότητες αποδεκτές άλλοι καταζητούμενοι και άλλοι ήδη στο στόχαστρο που μπορούν να παίξουν τώρα κάποιο ρόλο.

Τζιοβάνι ΜοτίζιΓια παράδειγμα ο Τζιοβάνι Μοτίζι, γνωστός και ως «ο χοντρός» φέρεται να είναι μια επιλογή. Αφεντικό συνοικίας του Πελέρμο, φυγάς από το 1998. Σήμερα θα είναι λίγο περισσότερο από εξήντα χρονών. Καταδικασμένος για πολλές δολοφονίες, έχει για την «Επιτροπή» ένα αξιοσέβαστο ποινικό μητρώο. Υπήρξε «έμπιστος δολοφόνος» του αφεντικού των αφεντικών από το Κορλεόνε, Τοτό Ριίνα. Ο Μοτίζι περιλαμβάνεται στη λίστα με τους τέσσερις πιο καταζητούμενους φυγάδες στην Ιταλία, και στα ίχνη του βρίσκεται και η Europol.

Όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια με τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, έτσι και γι’ αυτόν οι Αρχές δεν έχουν πολλά στοιχεία για το πού βρίσκεται και πως είναι εμφανισιακά. Υπάρχει μόνο μια φωτογραφία από τα γενέθλια της κόρης του.

 Στέφανο ΦινταντσάτιΑνάμεσα στους  υποψήφιους είναι και ο Στέφανο Φινταντσάτι, 70 ετών, από την ιστορική οικογένεια εμπόρων ναρκωτικών της Αρενέλα, μια περιοχή κοντά στις Συρακούσες. Η φαμίλια αυτή έχτισε την οικονομική της αυτοκρατορία μεταξύ Μιλάνου και Παλέρμο.

Τζουζέπε ΑουτέριΑπό την πιο νέα γενιά μαφιόζων – σύμφωνα με τους ανακριτές – στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του δραπέτη Τζουζέπε Αουτέρι, o οποίος μεγάλωσε υπό τη σκιά του γνωστού αρχινονού Καλόγκερο Λο Πρέστι.  Ήταν αυτός που κρατούσε ασφαλή μια από τις πιο πλούσιες συνοικίες του Παλέρμο, την Πόρτα Νουόβα.

Επίσης ο Σάντρο Καπίτσι, γόνος του ηλικιωμένου αφεντικού Μπενεντέτο Καπίτσι της ιστορικής συνοικίας Σαντα Μαρία ντι Τζεζού στο Παλέρμο.

Τέλος ο Σέτιμο Μινέο όπου είναι αναμφίβολα το γηραιότερο αφεντικό της μαφίας στη Σικελία, δεδομένου ότι γεννήθηκε στο Παλέρμο το 1938.

Σάντρο ΚαπίτσιΑν εξαρτιόταν μόνο από θέμα ηλικίας, αναμφίβολα θα ήταν πλέον το νέο αφεντικό των αφεντικών της Κόζα Νόστρα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ο Μινέο προοριζόταν για «κάπο» το 2018 αλλά τα σχέδια χάλασαν οι Αρχές. Ο κοσμηματοπώλης από το Παλέρμο μπήκε στο στόχαστρο των ερευνητών για πρώτη φορά στις υποθέσεις που ανέδειξε ο μετανοημένος μαφιόζος Τομάζο Μπουσέτα.

Σέτιμο ΜινέοΟ πρώην οδηγός του Τοτό Ριίνα,  τώρα συνεργάτης της Δικαιοσύνης, μετά τη σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, σχετικά με τον επόμενο αρχηγό είπε: «πάντα βρίσκουν αντικαταστάτες, δεν είναι ότι λείπουν μαφιόζοι. Δεν έχω πλέον σχέσεις με αυτό το περιβάλλον, αλλά σύμφωνα με τα παλιά έθιμα θα μπορούσε να είναι η σειρά του Σέτιμο Μινέο».

Αν θα υπάρξει νέο αφεντικό «εγγυητής» της Κόζα Νόστρα και αν θα είναι ένας από αυτούς, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η οργάνωση θα τηρήσει τα παλαιά έθιμα ή θα προτιμήσει κάτι διαφορετικό με άλλον συμβολισμό αλλά χωρίς να ξεφεύγει από τους κανόνες. Δεν αποκλείεται βέβαια μελλοντικά να διαρρεύσει και κάποιο άλλο όνομα το οποίο να αποτελέσει έκπληξη. Ήδη κάποιοι που γνωρίζουν καλά το οργανωμένο έγκλημα της γειτονικής χώρας μιλούν για συνεργασίες των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων (Κόζα Νόστρα, Ντράγκετα, Σάκρα Κορόνα Ουνίτα, Καμόρα) άνευ προηγουμένου. Οπότε μέσα σε αυτές τις συνεργασίες μπορεί να κρύβεται και ο «εγγυητής».

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει