Ο επικεφαλής του IAEA εκφράζει ανησυχία για τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2023, 03:43

Ο επικεφαλής του IAEA εκφράζει ανησυχία για τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αυξάνει εκ νέου τον κίνδυνο καταστροφής, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι επεσήμανε ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι «σαφείς ενδείξεις στρατιωτικής προετοιμασίας» γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, όταν τον επισκέφθηκε πριν από τρεις εβδομάδες. «Έκτοτε, οι ειδικοί μας στην περιοχή ανέφεραν συχνά ότι άκουγαν εκρήξεις, που υποδήλωναν σε ορισμένες περιπτώσεις βομβαρδισμούς σε κοντινή απόσταση. Ανησυχώ βαθύτατα για την κατάσταση στον σταθμό», ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του.

Οι φόβοι για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα έχουν αυξηθεί ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών.

Ο σταθμός με τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο του 2022, δεν πρέπει να αποτελέσει ορμητήριο για επιθέσεις ούτε να δεχθεί πυρά, τόνισε ο Γκρόσι, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για αυστηρότερα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία της ευαίσθητης τοποθεσίας. Διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να έχει διαβουλεύσεις με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους σχετικά με αυτό το ζήτημα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2023, 03:43

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει