Ο πρόεδρος Λούλα αντικαθιστά τη φρουρά της προεδρικής κατοικίας



Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023, 23:59

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέπεμψε 40 στρατιωτικούς που φρουρούσαν την προεδρική κατοικία, η οποία λεηλατήθηκε από υποστηρικτές του προκατόχου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Την περασμένη Πέμπτη ο Λούλα είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα μέλη της φρουράς, υπογραμμίζοντας πως ήταν πεπεισμένος ότι όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά βοήθησαν τους μπολσοναριστές να εισβάλουν στο μέγαρο Αλβοράντα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πύλη άνοιξε για να μπουν μέσα, γιατί καμιά πόρτα δεν βρέθηκε σπασμένη», είπε ο Λούλα και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι διευκόλυναν την είσοδό τους». «Πώς θα μπορούσα να (εξακολουθήσω να) έχω στην πόρτα του γραφείου μου κάποιον που θα μπορούσε να με πυροβολήσει;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μέγαρο ήταν γεμάτο μπολσοναριστές».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα αναλάβουν την φρούρηση της προεδρικής κατοικίας.

Οι αρχές της Βραζιλίας ενίσχυσαν χθες Δευτέρα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των στρατιωτικών που σταθμεύουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα εξέγερσης, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια». Σχεδόν 1.200 εξ αυτών φυλακίστηκαν και 39 διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση σε πραξικόπημα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023, 23:59



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει