Ο πρόεδρος του Ισημερινού υποβλήθηκε σε «επιτυχή» χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο των ΗΠΑ



Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο υποβλήθηκε «με επιτυχία» σε χειρουργική επέμβαση στον προστάτη σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η κυβέρνηση στο Κίτο.

Ο κ. Λάσο, 67 ετών, στην εξουσία από το 2021, «χειρουργήθηκε στον προστάτη στο νοσοκομείο των μεθοδιστών του Χιούστον» (Τέξας, νότια), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της γενικής γραμματείας επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η επέμβαση «είχε επιτυχία και [ο πρόεδρος Λάσο] βρίσκεται ήδη στο δωμάτιό του», ξεκουράζεται στο νοσοκομείο,

Αντιμέτωπος με δίκη και πιθανή απομάκρυνσή του από το αξίωμα με πρωτοβουλία της αριστεράς, που πλειοψηφούσε στο κοινοβούλιο, ο κ. Λάσο επέλεξε την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει διάταξη του Συντάγματος που είναι γνωστή με τον όρο «αμοιβαίος θάνατος», με άλλα λόγια να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την 20ή Αυγούστου και, αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, τη 15η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη η εθνική εφορευτική επιτροπή.

Ως τώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος Λάσο, που έχει το δικαίωμα δυνάμει του Συντάγματος, σκοπεύει να είναι υποψήφιος για να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του το 2025.

Οι 137 κοινοβουλευτικοί που θα εκλεγούν τον Αύγουστο, όπως και ο νέος πρόεδρος, δεν θα αρχίσουν νέα θητεία, θα ολοκληρώσουν αυτή της εθνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη, δηλαδή θα υπηρετήσουν ως το 2025, βάσει του Συντάγματος.

Αφότου εξελέγη στην προεδρία το 2021 ο κ. Λάσο είχε ήδη ταξιδέψει δυο φορές στις ΗΠΑ για λόγους υγείας, για την αντιμετώπιση καρκίνου του δέρματος και εξαιτίας τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη. Η επιστροφή του στο Κίτο προβλέπεται επισήμως μεθαύριο Κυριακή.

Αφού διέλυσε το κοινοβούλιο ο πρόεδρος κυβερνά με διατάγματα, που υπόκεινται απλά στην έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει