Πέθανε ο εμβληματικός δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023, 18:45

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών από καρκίνο ο δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχθηκε στην Ελλάδα.

Ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Ήταν παθολόγος και πανεπιστημιακός ρωμανιώτικης καταγωγής και διατελούσε Δήμαρχος Ιωαννιτών από το 2019. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. 

Μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ συγκαλείται σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση για την απόδοση τιμής θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου. Από τον Δήμο Ιωαννιτών αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων -πολιτιστικών και αθλητικών- που τελούν υπό την αιγίδα του και εντάσσονται στο πρόγραμμα για τα Ελευθέρια της πόλης.

Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ θα γίνει την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων. Στον ίδιο χώρο η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Μητσοτάκης: Σπουδαίος δήμαρχος, άξιος επιστήμονας, φωτεινός άνθρωπος

Για έναν «σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα έναν φωτεινό άνθρωπο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συλλυπητήρια δήλωσή του για την απώλεια του Μωϋσή Ελισάφ

«Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο. Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι Μωυσής Ελισάφ «άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα του οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».

Ο κ.Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας: «Υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων. Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής αφιερωμένης στο κοινό καλό.

»Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.

»Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πανεπιστημιακός με σημαντική προσφορά στον χώρο της υγείας και της ιατρικής επιστήμης. 

Είχε εκλεγεί δήμαρχος Ιωαννίνων και είχε γίνει έτσι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν η επανασύνδεση της πόλης με την ιστορική κοσμοπολίτική της παράδοση και η διαμόρφωση της με σύγχρονους όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού. 

Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. 

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες. 

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.

Δ. Παπαστεργίου: «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από σήμερα πιο φτωχή»

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ: 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από σήμερα πιο φτωχή. Έφυγε από τη ζωή, μετά από μια σύντομη αλλά άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, ο συνάδελφός μας Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ. 

«Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια όχι μόνον για τους οικείους του αλλά και για τον αυτοδιοικητικό θεσμό και την πόλη που αγάπησε, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια κι ευθύνη ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως δημοτικός σύμβουλος αρχικά ,αλλά και ως δήμαρχος από το 2019 μέχρι σήμερα. 

«Θα λείψει από την αυτοδιοίκηση η υπεύθυνη και μετρημένη φωνή του, ο πράος και συνάμα επίμονος χαρακτήρας του. 

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους δημότες του».

Τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ εκφράζει το ΚΙΣΕ

Τη βαθιά του οδύνη για την τραγική απώλεια του Μωυσή Ελισάφ, εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του β’ αντιπροέδρου του, προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και δημάρχου Ιωαννιτών.

«Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας διανοούμενος με πλούτο γνώσης, που ξεπερνά τα όρια της ιατρικής επιστήμης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στη βιβλιογραφία που αφορούσε στο Ολοκαύτωμα. Ένας άνθρωπος που υπερασπιζόταν με πάθος τις αρχές της Δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τονίζεται -μεταξύ άλλων- στο ψήφισμα του ΚΙΣΕ.

Στην πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντα, τη δράση και την πολυετή προσφορά του στην πόλη του, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το ΚΙΣΕ και τον Ελληνικό Εβραϊσμό που με αφοσίωση και αυταπάρνηση υπηρέτησε, αναφέρθηκε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ του ΚΙΣΕ ο πρόεδρός του, επισημαίνοντας πως ο Μωυσής Ελισάφ «υπηρέτησε την Ιατρική επιστήμη συγγράφοντας εκατοντάδες επιστημονικά συγγράμματα και διδάσκοντας χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρέχοντας ανιδιοτελώς την ιατρική του υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο που την είχε ανάγκη».

«Οι δημότες της πόλης των Ιωαννίνων, τον τίμησαν με τη ψήφο τους εκλέγοντάς τον ως Δήμαρχο. Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος Έλληνας Εβραίος που εκλέχθηκε ως Δήμαρχος», υπενθυμίζεται στο ψήφισμα του ΚΙΣΕ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του, ενώ αποφασίστηκε να διατεθεί στη μνήμη του χρηματικό ποσό υπέρ αγαθοεργών σκοπών.

Πρέσβης Ισραήλ: Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας αληθινός Εβραίος ανθρωπιστής, ένας Έλληνας πατριώτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην κοινωνία και το κοινό καλό

Τη λύπη του για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς. «Με μεγάλη λύπη έλαβα την είδηση. Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας αληθινός Εβραίος ανθρωπιστής, ένας Έλληνας πατριώτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην κοινωνία και το κοινό καλό ως γιατρός, λόγιος, πολιτικός. Θα λείψει στην οικογένειά του, στους φίλους του, στους Έλληνες και Ισραηλινούς. Ας είναι ευλογία η μνήμη του» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Νόαμ Κατς.

Στην ίδια ανάρτηση ο Ισραηλινός πρέσβης παραθέτει το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει