Πέθανε ο Unabomber που για 17 χρόνια σκορπούσε τον πανικό στις ΗΠΑ με δέματα

[ad_1]

Ο Τεντ Κατσίνσκι, καταδικασμένος για τους φόνους τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 20 κατά τη δράση του ως «Unabomber», πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας, όπως μετέδωσε το δίκτυο ABC News.

Το 1978, o Τεντ Κατσίνσκι έστειλε «βόμβα – γράμμα» στον καθηγητή μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Northwestern, Buckley Crist. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της πανεπιστημιούπολης, Terry Maker, άνοιξε το «πακέτο» με τη βόμβα, η οποία εξερράγη, προκαλώντας σοβαρά τραύματα στο αριστερό του χέρι.

Μέσα στα επόμενα 17 έτη, απέστειλε άλλοτε ταχυδρομικά, άλλοτε δια χειρός, μια σειρά από αυτοσχέδιες, σύνθετες εκρηκτικές κατασκευές, πολύπλοκα δομημένες. Στόχος του ήταν πανεπιστήμια, καθηγητές, αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής.

Ωστόσο, οι πρώτες δεκαετίες της ζωής του Κατσίνσκι δεν προμήνυαν σε τίποτε τη μετέπειτα εξέλιξή του σε κατά συρροή δολοφόνο. Σε ηλικία 16 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμό νοημοσύνης και η βαθμολογία του ήταν τόσο υψηλή που το Χάρβαρντ του πρόσφερε υποτροφία για να σπουδάσει μαθηματικά.

Το 1967, σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να διδάσκει στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Δύο χρόνια αργότερα, παραιτήθηκε και αφού έκανε κάποια μαθήματα επιβίωσης απομονώθηκε σε μια μικρή καλύβα, χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό, στη Μοντάνα και άρχισε τη δράση του με την κατασκευή και αποστολή βομβών.

«Η τρομοκρατία του ενός, είναι ο απελευθερωτικός αγώνας του άλλου», έλεγε ένα παλιό ρητό. Το 1995, ο Κατσίνσκι έστειλε ένα πυκνογραμμένο κείμενο 35.000 λέξεων για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας με τίτλο «Η βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της». Ο ίδιος απαίτησε να δημοσιευτεί στους New York Times και The Washington Post αν η κυβέρνηση ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις του. Τελικά, το πόνημά του δημοσιεύτηκε με τίτλο «Το μανιφέστο του Unabomber».

Το έργο του Κατσίνσκι χαρακτηρίστηκε από οικολογικό αναρχισμό, τεχνοφοβία, αντιαριστερισμό και μίσος για τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Τα πρώτα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην ψυχολογία της Αριστεράς, ενώ στα επόμενα κεφάλαια σημειώνει πως το βιομηχανικό σύστημα έκλεψε την αυτονομία των ανθρώπων, τους απέκοψε από τη φύση και τους έκανε να συμπεριφέρονται με τρόπο μη ανθρώπινο. Η δημοσίευση του μανιφέστου, όμως, ήταν και η αρχή του τέλους για τη δράση του Κατσίνσκι. Ο αδελφός του, Ντέιβιντ, κατάλαβε τι συμβαίνει, καθώς γνώριζε τις απόψεις του και τον κατέδωσε.

Ο Κατσίνσκι καταδικάστηκε οκτάκις σε ισόβια και οι αστυνομικές αρχές τον μετέφεραν στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Alcatraz of the Rockies», στο Κολοράντο. Το 2017, η ζωή του έγινε μίνι σειρά οχτώ επεισοδίων, με τίτλο «Manhunt: Unabomber», από το Netflix, σε συνεργασία με το Discovery.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει