Παρέμβαση της ΑΠΠΔ για βιντεοεπιτήρηση στο κέντρο του Βόλου

Για παρόμοιο θέμα η Google με επιστολή της απαντάει στον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Μόσχο – Τί δήλωσε ο Αντιδήμαρχος…

Εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη γραφείου ιδιωτικών ερευνών για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης με κάμερες, σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Δημητριάδος, ζητεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το θέμα είχε απασχολήσει πριν από λίγες εβδομάδες και έπειτα από σχετικές καταγγελίες την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, όπου αποφασίστηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας κ. Νίκος Μόσχος να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια Αρχή.

Στην απάντηση που απέστειλε στον Αντιδήμαρχο (20.7.2011) η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επισημαίνεται καταρχάς ότι βασική προϋπόθεση για τη χρήση συστήματος βιντεοεπιτήρησης για το σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών είναι η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, όπως αναλύεται στα αρ. 5 και 6 της 1/2011 Οδηγίας της Αρχής.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο αρ. 6 δεν επιτρέπεται η λήψη εικόνας από παράπλευρες οδούς και πεζοδρόμια για την επιτήρηση της περιμέτρου κτιρίων, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος παρακολούθησης πεζών. Μια τέτοια λήψη μπορεί να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές προϋποθέσεις και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη νομιμότητα της επεξεργασίας, ο υπεύθυνος οφείλει να γνωστοποιήσει το κύκλωμα στην Αρχή, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (αρ. 11 της Οδηγίας) και να ενημερώνει με ευδιάκριτες πινακίδες ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται (αρ. 12 της Οδηγίας).

Στην προκειμένη περίπτωση, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε στο Μητρώο, η Αρχή διαπίστωσε ότι δεν έχει κατατεθεί κάποια τέτοια γνωστοποίηση του εν λόγω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Επειδή οι κάμερες καταγράφουν δημόσιο δρόμο, που παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, η Αρχή καλεί τον ιδιοκτήτη να διατυπώσει τις απόψεις του επί της καταγγελίας, ο οποίος σημειωτέον είχε ενημερώσει με επιστολή του, τον Αντιδήμαρχο κ. Μόσχο ότι οι κάμερες αυτές δεν είναι συνδεδεμένες με το κατάλληλο λογισμικό και ότι η εγκατάσταση τους εξυπηρετεί κυρίως διαφημιστικούς λόγους.

Απάντηση της Google

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο προστασίας των δημοτών του Βόλου από παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε καταγγείλει στην ίδια Αρχή και την Google για την συλλογή φωτογραφιών από τους δρόμους του Βόλου από το Google car, προκειμένου να παρέχει την γνωστή υπηρεσία του Google Street View (υπηρεσία τρισδιάστατης περιήγησης).

Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε αφού προέκυπτε ότι η Google προχωρά σε αυτή τη διαδικασία χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μετά από τις ανωτέρω ενέργειες η Google με επιστολή της Διευθύντριας της για την περιοχή της Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κας Barbara Navarro προς τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Μόσχο, κάνει γνωστό ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για το ανωτέρω πρόγραμματου Google Street View, το οποίο δεν θα «τρέξει» στην Ελλάδα, αλλά για τη συλλογή πληροφοριών και λεπτομερειών για το πρόγραμμα της Google Maps (χάρτες), όπως ονόματα δρόμων, πινακίδες ρύθμισης κυκλοφορίας, φανάρια κλπ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Google έχει ενημερώσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον τοπικό Τύπο για την ανωτέρω δράση της.

Η ανωτέρω επιστολή, το πλήρες κείμενο της οποίας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Πολεοδομίας (www.epoleodomia.volos.gr) αποστάλθηκε και αυτή στην Αρχή για την καλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Είναι δεδομένο», τονίζει ο κ. Μόσχος, «ότι η δημοτική αρχή, θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει για την αποτροπή παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ειδικά σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, από όπου και αν αυτή προέρχεται, αφού τα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει