Περίπου 6.000 πρόσφυγες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

[ad_1]

Περίπου 6.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, εγκατέλειψαν το Σουδάν και προσέφυγαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τις δυο εβδομάδες αφότου ξέσπασαν πολύνεκρες εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ο αριθμός αυτός αποτελείται κατά 70% από γυναίκες, 15% από κορίτσια και 10% από άνδρες και περίπου 400 επαναπατρισθέντες», διευκρίνισε η UNHCR το Σάββατο. Μια αντιπρόσωπός της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή.

Εκατομμύρια Σουδανοί έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε βομβαρδισμούς και πυρά αφότου ξέσπασε την 15η Απριλίου ο ανελέητος πόλεμος για εξουσία ανάμεσα στις δυνάμεις του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», αρχηγού των ιδιαίτερα επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Το σουδανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο προχθές Σάββατο για τουλάχιστον 528 νεκρούς και 4.599 τραυματίες – ο επίσημος απολογισμός όμως θεωρείται εκ των πραγμάτων πολύ υποτιμημένος.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, γειτονεύει με το Σουδάν στην επαρχία Βακαγκά (βορειοανατολικά). Την Πέμπτη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα αυτή και έστησαν «αυτοσχέδιους καταυλισμούς» κοντά στην παραμεθόρια κοινότητα Αμ Νταφόκ.

«Η κίνηση ανάμεσα στο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κάτι που προκάλεσε τη μεγάλη αύξηση των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης», επισήμαναν τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που «120.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια σε τρόφιμα» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην Μπιραό, την πρωτεύουσα της Βακαγκά, η τιμή του σακιού ζάχαρης (50 κιλά) διπλασιάστηκε αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Σουδάν κι έχει φθάσει τα 80.000 φράγκα Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (ή περίπου 122 ευρώ), τόνισε το OCHA.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν εντός Σουδάν, ενώ τουλάχιστον 20.000 κατέφυγαν στο Τσαντ, 4.000 στο Νότιο Σουδάν, 3.500 στην Αιθιοπία. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν η σύρραξη συνεχιστεί.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει