Περισσότεροι από δύο εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν



Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, 01:23

Άλλα 2 έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν, και να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός σε τουλάχιστον 19 εκατομμύρια σε έξι μήνες εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

“Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προβλέπει ότι ο αριθμός των θυμάτων της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας θα αυξηθεί από 2 έως και 2,5 εκατομμύρια, με συνέπεια να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός σε 19 εκατομμύρια μέσα τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, εάν η σύγκρουση”, δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, στις αρχές του 2023, 16,8 εκατομμύρια Σουδανοί — από σχεδόν 50 εκατομμύρια κατοίκους — υπέφεραν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, ήδη ένα εκατομμύριο περισσότερο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

“Τον Μάιο του 2023, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκρουση που μαίνεται, μπορούμε να εκτιμήσουμε συντηρητικά ότι ο αριθμός των θυμάτων της σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 19 εκατομμύρια (σχεδόν το 40% του πληθυσμού) σε τρεις με έξι μήνες”.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, με το ήμισυ και πλέον του πληθυσμού τους να επηρρεάζεται ήδη, είναι οι πολιτείες του Δυτικού Νταρφούρ, του Δυτικού Κορντοφάν, του Γαλάζιου Νείλου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Βόρειου Νταρφούρ.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι τον Μάρτιο του 2023, 14,8 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είχαν τα μέσα να αγοράσουν “ενα καλάθι τα βασικά τρόφιμα”, όπως σόργο, σιτάλευρο, φιστίκια. “Αυτό είναι ήδη ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο”, σχολιάζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Αν συνεχιστεί η σύγκρουση όμως, η τιμή αυτού του “καλαθιού με τα βασικά τρόφιμα” θα αυξηθεί κατά 25% σε τρεις έως έξι μήνες και 18 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορούν πλέον να το αγοράσουν.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, 01:23



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει