Ποιος θα είχε κίνητρο να δημιουργήσει σύγχυση στο δυτικό στρατόπεδο

[ad_1]

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να διαχειριστούν τις συνέπειες της διαρροής δεκάδων απορρήτων εγγράφων, συνέπειες που αφορούν τόσο τη λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, όσο και τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με άλλες χώρες, αναζητώντας παράλληλα το κίνητρο πίσω από τη διαρροή των ευαίσθητων πληροφοριών.

Έγγραφα εμφανίστηκαν από τον Μάρτιο σε ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πληροφορίες για τις στρατιωτικές αδυναμίες της Ουκρανίας ή πληροφορίες σχετικά με συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία, χωρίς το υλικό να κάνει μεγάλη αίσθηση μέχρι τη δημοσίευση σχετικού άρθρου στους New York Times την περασμένη Παρασκευή.

Ήδη το θέμα έχει μεταβιβαστεί από το Πεντάγωνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διεξάγεται δικαστική έρευνα για τη διαρροή των εγγράφων.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου που δεν κατονομάζονται, ένα από τα θέματα που εξετάζει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι οι διαδικασίες που διέπουν το εύρος της κλίμακας κοινοποίησης των απόρρητων πληροφοριών, τόσο εντός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όσο και εκτός των ΗΠΑ προς συμμαχικές κυβερνήσεις.

Οι δύο αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και οι διαρροές είναι άκρως ανησυχητικές, πολλά από τα απόρρητα έγγραφα δεν αφορούν παρά μόνο στιγμιαία απεικόνιση που αναφέρεται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και δεν αφορούν μελλοντικές επιχειρήσεις.

Αν και το περιστατικό αφορά τη σημαντικότερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών εδώ και δεκαετίες, δεν φτάνει σε κλίμακα τα 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα που ξεχύθηκαν στην ιστοσελίδα του WikiLeaks το 2013.

Δημιουργία σύγχυσης και καχυποψίας στο δυτικό στρατόπεδο θα μπορούσε να είναι το κίνητρο

Οι ερευνητές του Πενταγώνου προσπαθούν να προσδιορίσουν ποιος θα είχε κίνητρο για να διασπείρει τέτοιες πληροφορίες, είτε είναι αυθεντικές, είτε όχι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι ορισμένες εκτιμήσεις για τις ουκρανικές απώλειες στο πεδίο της μάχης έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να υποβαθμιστούν οι απώλειες της ρωσικής πλευράς.

Ο Ντάνιελ Χόφμαν, πρώην πράκτορας της CIA, δηλώνει ότι με δεδομένες προηγούμενες ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας, είναι «πάρα πολύ πιθανό» Ρώσοι πράκτορες να πόσταραν τα έγγραφα που αφορούν την Ουκρανία στο πλαίσιο μίας επιχείρησης παραπληροφόρησης.

Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τη δημιουργία σύγχυσης ή διχόνοιας μεταξύ των αντιπάλων της Ρωσίας και αποτελούν «κλασική» πρακτική των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που προκαλούν διαρροές αυθεντικών απορρήτων εγγράφων, στα οποία έχουν προσθέσει ψευδείς πληροφορίες.

Σκοπός τους, λέει ο Ντάνιελ Χόφμαν, να βάλουν σφήνα ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ, τον μεγάλο προμηθευτή όπλων του Κιέβου.

Ορισμένοι ειδικοί επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο υπεύθυνος μπορεί να είναι Αμερικανός, δεδομένου του εύρους των θεμάτων που καλύπτουν τα έγγραφα, αλλά «δεν αποκλείουν» τον ρωσικό παράγοντα.

Σύμμαχοι

Οι διαρροές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «ψευδές και στερούμενο οποιασδήποτε βάσης» το έγγραφο που εκτιμά ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Μοσάντ, ενθάρρυναν τις πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου του Νετανιάχου να εισαγάγει τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε την Κυριακή ότι η Σεούλ γνωρίζει τις πληροφορίες περί διαρροής εγγράφων και σχεδιάζει να συζητήσει τα «θέματα που έχουν προκύψει» με την Ουάσινγκτον.

Ένα από τα έγγραφα με την ένδειξη «Top Secret» δίνει πληροφορίες για εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με τις αμερικανικές πιέσεις επί της Σεούλ για να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία και σχετικά με την πολιτική της Νότιας Κορέας να μην ανταποκριθεί στις αμερικανικές πιέσεις.

Άλλο έγγραφο, επίσης με ένδειξη «Top Secret» περιλαμβάνει στοιχεία για συνάντηση Ρώσων ιδιωτών μεσαζόντων με τουρκικές «επαφές» για την αγορά όπλων από την Άγκυρα.

Ορισμένες από τις πλέον απόρρητες πληροφορίες έχουν σχέση με τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας και τις ελλείψεις της.

Είναι σύνηθες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους, αλλά η δημόσια έκθεση του γεγονότος φέρνει σε άβολη θέση τις κυβερνήσεις των συμμαχικών αυτών χωρών. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους συμμάχους μας», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Ωστόσο, ο Μάικλ Μαλρόνεϊ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, υποβαθμίζει τις συνέπειες της διαρροής. «Είναι φυσικά ενοχλητικό όταν αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτονται δημόσια. Μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα στη σχέση, αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των χωρών θα υπερισχύσουν».

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει