Πορεία νέων προς τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 19:24

Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποιούν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».

Λίγα λεπτά προτού να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.

Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, 19:37



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει