Π.Σκοτινιώτης: Να πιάσουν πραγματικά τόπο οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Δημάρχου Βόλου Παναγιώτη Σκοτινιώτη, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την ανάγκη οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση να μη θυμίζει την Ελλάδα που έφτασε στην κρίση, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης στο χαιρετισμό του στο συνέδριο που οργάνωσε την Παρασκευή το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων:

«΄Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει διατυπώσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση. Το Σχέδιο αυτό θα πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί, ώστε η υλοποίησή του να υποστηριχθεί από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ-ΣΕΣ). Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να πιάσουν πραγματικά τόπο, με στόχο η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση να μη θυμίζει την Ελλάδα που έφτασε στην κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η αναθεμελίωση του διοικητικού συστήματος της χώρας και η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αναγκαιότητα αυτή θεμελιώνεται στην παραδοχή ότι στη ρίζα του προβλήματος που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν βρίσκεται μόνο η οικονομία, όσο – ίσως και πρωτίστως – η αδυναμία του διοικητικού συστήματος και ευρύτερα του συστήματος διακυβέρνησης να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές.

Η εθνική ανασυγκρότηση, συνεπώς, απαιτεί βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και συνολικό σχέδιο για τη ριζική ανάταξη του κράτους. Και όταν αναφερόμαστε σε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη του κράτους, εννοούμε όλες τις αναγκαίες λειτουργικές και οργανωτικές ανακατατάξεις στο πεδίο του διοικητικού μας συστήματος. Επισημαίνουμε ότι το διοικητικό σύστημα θα πρέπει νοείται ως λειτουργική ενότητα που περιλαμβάνει όχι μόνο το κεντρικό κράτος αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πραγματικότητα είναι πως όλα αυτά τα χρόνια μεταρρυθμίσεις έγιναν, η μεγάλη όμως μεταρρύθμιση δεν έγινε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό και καθοριστικό συντελεστή της νέας μεταρρύθμισης, η οποία είναι ανάγκη να περιλάβει αυτή τη φορά και τη ριζική αλλαγή της δομής και λειτουργίας της κεντρικής Διοίκησης, που παραμένει κεντρικό πολιτικό ζήτημα της χώρας και μεγάλος εθνικός μας στόχος.

Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κεντρικού κράτους είναι λάθος να περιοριστεί στην προφανή ανάγκη για μείωση του κόστους λειτουργίας του ή στο θέμα της μείωσης του προσωπικού και μάλιστα με τον οριζόντιο, άδικο και ισοπεδωτικό τρόπο που επιχειρείται σήμερα. Είναι λάθος, επίσης, να παγιδευτεί σε μια ανούσια και αντιεπιστημονική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κρατιστές και αντικρατιστές. Διότι ανάμεσα στη συνηγορία και την κατηγορία για το Κράτος, υπάρχει ο χώρος της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισής του, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά (περιβάλλον, παιδεία, υγεία, νερό, διατροφική αλυσίδα κλπ.).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει