Στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δύο ξένων ενεργειακών εταιρειών προχώρησε η Μόσχα



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023, 02:44

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη ένα διάταγμα με το οποίο θέτει υπό προσωρινό έλεγχο τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη Ρωσία δύο ξένες ενεργειακές εταιρείες, σε μια σαφή ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να λάβει παρόμοια μέτρα και εναντίον άλλων εταιρειών, εάν χρειαστεί.

Το διάταγμα, που περιγράφει πιθανά αντίποινα στην περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, καθιστά σαφές ότι η Μόσχα έχει ήδη προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής θυγατρικής της γερμανικής Uniper SE και της Φιλανδικής Fortum Oyj.

Η Ρωσία, αναφέρει το διάταγμα, έπρεπε να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να αντιδράσει στις απροσδιόριστες «μη φιλικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο» ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Οι μετοχές των δύο εταιρειών έχουν τεθεί υπό τον προσωρινό έλεγχο της Rosimushchestvo, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης της κρατικής περιουσίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας VTB PAO ανέφερε την Δευτέρα ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών, όπως της Fortum και να τα επιστρέψει μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023, 02:44



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει