Στην Κούβα θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και του ELN

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, 06:00

Κολομβία: Στην Κούβα θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και του ELN

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση ανταρτών ELN θα διεξαγάγουν στην Κούβα τον τρίτο κύκλο των διαπραγματεύσεων με σκοπό να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που κρατάει περίπου έξι δεκαετίες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσαν τα μέρη χθες Τετάρτη στο Μεξικό.

Η ημερομηνία έναρξης του νέου κύκλου, σε συνέχεια αυτού στο Μεξικό από τη 13η Φεβρουαρίου, δεν διευκρινίστηκε.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη νήσο της Καραϊβικής, τα μέρη ευχαρίστησαν «βαθιά» την κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας για την «υποστήριξή τους» στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην Κολομβία εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η Αβάνα φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν το 2016 στην ειρηνευτική συμφωνία που οδήγησε στη διάλυση και τον αφοπλισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), επί δεκαετίες της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών στη χώρα.

«Η κυβέρνησή μας αποδέχεται με τιμή το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης του προέδρου Γουστάβο Πέτρο και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα», ανέφερε ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ μέσω Twitter.

Τα μέρη έχουν συμφωνήσει στην εναλλαγή των χωρών που φιλοξενούν τις συνομιλίες τους, στις οποίες, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, επιτεύχθηκαν «σημαντικές πρόοδοι» στο Μεξικό, έπειτα από τον εναρκτήριο κύκλο στη Βενεζουέλα.

Βασικό ζητούμενο στον δεύτερο κύκλο ήταν να μπουν τα θεμέλια για να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, όμως τα μέρη δεν έκαναν λόγο για πρόοδο στο ζήτημα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Μπογκοτά και τον ELN είχαν αρχίσει το 2018 στην Αβάνα, επί των ημερών της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αλλά ο διάδοχός του Ιβάν Ντούκε (2018-2022) τις τερμάτισε το 2019, έπειτα από επίθεση των ανταρτών εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογκοτά με 23 νεκρούς.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, 06:00

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει