Στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 19:14

Στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία

Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη να εμποδίσουν την κίνηση αυτή, αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία κάθε ένα από τα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα.Τελευταία φορά που η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η προεδρία της χώρας στον ΟΗΕ όπως ήταν φυσικό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ουκρανίας καθώς και των ΗΠΑ, όμως δεν κατάφεραν να μπλοκάρουν την Μόσχα καθώς η χώρα είναι από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνεται ότι τα άλλα μόνιμα μέλη είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα.

Η Ουκρανία αποκάλεσε «κακόγουστο αστείο» την επερχόμενη ρωσική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η κίνηση παραβιάζει τον διεθνή κανόνα όπως και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε ένα πλαίσιο αμφιβολιών το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 19:14

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει