Στη σύσκεψη υπουργών Άμυνας για την Ουκρανία στο Ραμστάιν της Γερμανίας συμμετείχε ο Ν. Χαρδαλιάς




Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, 19:40

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετείχε σήμερα, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Ελλάδα, στη σύσκεψη υπουργών ‘Αμυνας με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Όπως ανακοινώθηκε, η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών ‘Αμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κρατών-μελών καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των εργασιών της σύσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών.

Κατά την παρέμβασή του ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο αμυντικό υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και να στηρίζει τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό ‘Αμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ και τους υπουργούς ‘Αμυνας του Καναδά, Ανίοτα Ανάρντ, της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικωφ, της Εσθονίας, Χάννο Πέβκουρ, της Ρουμανίας, ‘Αντζελ Τίλβα, της Φινλανδίας, Μίκο Σαβόλα και της Βουλγαρίας, Ντιμιτάρ Στιογιάνωφ καθώς και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλλεϋ.

Ακόμη, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τέλος, ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε επίσης, πριν την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Ramstein. Τον υποδέθηκε ο αρχαιότερος αξιωματικός της ελληνικής αποστολής, σμήναρχος (Ι) Αντρέας Αρχοντάκης.

Τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευσαν ο πρέσβης επί τιμή, Ελευθέριος Αγγελόπουλος και ο διευθυντής του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποπτέραρχος (Ι) Χρήστος Τελλίδης.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει