Συζήτηση του Γιάνη Βαρουφάκη με πολίτες στη Θεσσαλονίκη




Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023, 04:57

«Η Ελλάδα είναι πεδίο δόξης λαμπρό, αυτή τη στιγμή, για τα funds» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση – συζήτηση στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι οι πολιτικές επιλογές του 2015 μετέτρεψαν τη χώρα στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που «κατέπεσε» στις απαιτήσεις του «χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού», και στην πρώτη που μεταμορφώθηκε σε μια «φυλακή χρέους, σε χρεοδουλοπαροικία», σε ένα «μισανθρωπικό, δυστοπικό, εργαστήρι, βαριάς λιτότητας» με στόχο, να πληγούν όλοι οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι και να διαμορφωθεί η σημερινή εικόνα. 

«Από τη δημόσια περιουσία δεν έχει μείνει τίποτε» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Διαπραγματευόμασταν το 2015 με δανειστές που δεν θέλανε πίσω τα χρήματα τους… Αλλά, τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη η λεηλασία των μικρομεσαίων, μέσα από τον «Ηρακλή» και μέσα από τα κόκκινα δάνεια».

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια;» συνέχισε, διερωτώμενος, ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι τα κόμματα του «μνημονιακού τόξου»  δεν δεσμεύονται για την κατάργηση του «Ηρακλή», λόγω των εγγυήσεων που έδωσε το 2019  το ελληνικό Δημόσιο στα funds «για ελάχιστα κέρδη 23 δισ. ευρώ». Αυτό σημαίνει πως «αν δεν καταφέρουν τα funds να πουλήσουν τίποτε, δεν κάνουν κανένα πλειστηριασμό, έχουν λαμβάνειν 23 δισ. από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από τα παιδιά σας. Τα οποία θα τα δανειστούμε, βέβαια, από την τρόικα, γιατί δεν έχουμε, το ταμείο είναι μείον».  

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι για το λόγο αυτό, το ΜέΡΑ 25 μιλάει για κατάργηση του «Ηρακλή» και αντιπροτείνει το δικό του σχέδιο «Οδυσσέας» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με κρατική εποπτεία. «Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο επιδίδεται σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Τσακώνονται η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα διαχειριστεί τον ‘Ηρακλή’ καλύτερα. Είναι αδύνατον να γίνει σωστή διαχείριση του «Ηρακλή» υπέρ των πολλών».

«Εμείς είμαστε κόμμα ανατρεπτικό, κόμμα της ρήξης, γιατί μόνο με ρήξη όλα αυτά μπορούν να σπάσουν» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. «Αλλά για να υπάρξει ελπίδα κοινωνικού μετασχηματισμού, θα πρέπει να πεις στον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα σήμερα με το κόκκινο δάνειο, με την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τι θα μπορούσε να είχε γίνει χθες, σήμερα. Όχι όταν γίνει σοσιαλισμός, ή η Δευτέρα Παρουσία».

Ο  κ. Βαρουφάκης υπέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί, σύμφωνα με το κόμμα του, να δοθεί λύση στα προβλήματα: Με «εκείνο το ΟΧΙ (του 2015) μαζί με το ΝΑΙ με το βλέμμα στο 2025, σε πράγματα που μπορούν να γίνουν αύριο το πρωί. Να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απόσπασης των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΡΙΖΑ, στον καναπέ, εννοώ στην αποχή, και να τους πείσουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σήμερα, όπως είναι το σύνθημα του ΜέΡΑ25 στις εκλογές: ‘Όλα μπορούν να είναι αλλιώς’».

Ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηκε επίσης για προτάσεις του κόμματός του, όπως η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, η ΑΤΑ σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, κ.ά..

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος κατέρχεται με το ΜέΡΑ 25 στις εκλογές στη Θεσσαλονίκη, και μετά την αρχική εισήγηση του Γ. Βαρουφάκη ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει