Συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, 17:14

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατέληξε σε νέα συμφωνία σχετικά με τις μετά Brexit εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία ποντάροντας στο στοίχημα ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερτερεί των διαφωνιών που αυτό μπορεί να προκαλέσει στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας κατά την διάρκεια της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ξενοδοχείο του δυτικού Λονδίνου.

Παρακολουθείστε την από κοινού συνέντευξη Τύπου: 

 

Η επίτευξη της συμφωνίας εντάσσεται σε μία στρατηγική υψηλού ρίσκου για τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επεδίωκε να εξασφαλίσει μία συμβιβαστική λύση και να βελτιώσει τις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες – και τις Ηνωμένες Πολιτείες – χωρίς να εξοργίσει τους ακραιφνείς απολογητές του Brexit εκ των Τόρις.

Η συμφωνία έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μένει να φανεί αν η συμφωνία θα είναι αρκετή για να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία και να ικανοποιήσει τους επικριτές του ειδικού καθεστώτος που διέπει την βρετανική επαρχία τόσο στην ίδια την Βόρεια Ιρλανδία όσο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Αναμένεται ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα δώσει στους Βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μία επιτυχία της συμφωνίας θα ενισχύσει την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ επί του Συντηρητικού Κόμματος δίνοντάς του την δυνατότητα να ξεπεράσει το πλέον ακανθώδες θέμα της ατζέντας του, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ισχυρό προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2024.

Αν αποτύχει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ανταρσία εκ μέρους των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος και την αναβίωση των σοβαρών ιδεολογικών διαφορών που παρέλυσαν κατά καιρούς της βρετανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σούνακ: «Η συμφωνία, ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στην επίτευξη συμφωνίας για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από μήνες έντασης.

«Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας αυτής κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Γουίνδσορ.

Φον ντερ Λάιεν: «Η συμφωνία του Γουίνδσορ σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας»

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για τα θέματα της ενιαίας αγοράς»

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ κατά την οποία παρουσιάζεται η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για την Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επαρχία.

 

 

 

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας – Η αφορμή «διαμάχης» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μια μακροχρόνια πηγή έντασης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit, με τις δύο πλευρές να έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες που στοχεύουν να διευκολύνουν τον τρόπο λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ΕΕ απαιτεί ελέγχους στο εμπόριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς εκεί. Aποφεύγει ωστόσο τέτοιους ελέγχους στα ευαίσθητα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) μποϊκοτάρει την κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας της περιοχής, ενώ πιέζει για σημαντικές αλλαγές σε μια διάταξη που θεωρεί ότι δημιουργεί μια σφήνα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συντηρητικοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit πιέζουν για ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι το κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να εκφράσει την άποψή του για τη συμφωνία. Ο Σουνάκ έχει λάβει μεν την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος για οποιαδήποτε ψηφοφορία.  Ένα αποτέλεσμα όμως το οποίο θα βασίζεται στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης θα είναι πολιτικά τοξικό για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.



[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει