Συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ



Η προεδρία της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, πως οργανώνει ταξίδι στο εξωτερικό της Τσάι Ινγκ-γουέν, εν μέσω της εντεινόμενης σεναριολογίας περί συνάντησής της με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, στην Καλιφόρνια.

Δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά είπαν την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η συνάντηση της κας Τσάι και του κ. Μακάρθι θα γίνει σύντομα, προσθέτοντας πως το ότι θα γίνει στις ΗΠΑ σημαίνει πως ο πρόεδρος της αμερικανικής κάτω Βουλής δεν θα χρειαστεί να πάει εκείνος στην Ταϊπέι, κλιμακώνοντας τις εντάσεις με την Κίνα – κάτι ωστόσο που ο ίδιος δεν αποκλείει να πράξει στο μέλλον, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Την πληροφορία πως η πρώτη συνάντηση των δυο τους θα γίνει στην Καλιφόρνια δημοσίευσε πρώτη την Τρίτη η εφημερίδα Financial Times. Επισήμως, ούτε οι υπηρεσίες του κ. Μακάρθι, ούτε αυτές της κας Τσάι επιβεβαιώνουν κάτι.

Οι πρόεδροι της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Τσάι, συνηθίζουν να «διέρχονται» από τις ΗΠΑ, καθ’ οδόν προς κάποια άλλη χώρα και να κάνουν μια ως δύο διανυκτερεύσεις, για επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους. Γενικά πάντως αποφεύγονται συναντήσεις των δύο πλευρών στην Ουάσιγκτον.

Η τύχη της νήσου είναι μόνιμη αιτία εντάσεων στη σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, διεμήνυσε την Τρίτη ότι η Ταϊβάν είναι «κόκκινη γραμμή» για το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να την παραβιάσει.

Ο κινεζικός στρατός διεξήγαγε τον Αύγουστο πελώρια στρατιωτικά γυμνάσια, τα μεγαλύτερα της ιστορίας του, μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προκατόχου του κ. Μακάρθι, της Νάνσι Πελόσι, που προκάλεσε οργή στην κινεζική κυβέρνηση.

Παρότι τυπικά οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, στη θεωρία εφαρμόζουν την αρχή της «ενιαίας Κίνας», είναι η προστάτιδα δύναμή της και έχουν δεσμευθεί διά νόμου να της παρέχουν τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, παρότι η Ταϊβάν έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Το Πεκίνο ουδέποτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να γίνει η «επανένωση», παρότι η Ταϊπέι αντιτείνει πως για το μέλλον τους θα αποφασίσουν οι πολίτες της.

Παρά το ότι η κινεζική κυβέρνηση εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Ταϊβάν με ομολόγους τους από ξένες χώρες, τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις δυτικών αντιπροσωπειών έχουν πολλαπλασιαστεί, εντείνοντας ολοένα περισσότερο την οργή στο Πεκίνο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έκρινε τη Δευτέρα πως η νέα αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας το 2023 (+7,2%) σημαίνει ότι το Πεκίνο «προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει βία» για να θέσει υπό τον έλεγχό του τη νήσο.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει