Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής: Συγκέντρωση ενάντια στις μεθοδεύσεις της Continental στον ΙΜΑΝΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εθνικοποίηση των εργοστασίων που κλείνουν, για να έχουμε δουλειά και παραγωγή σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες

Ένα ακόμα εργοστάσιο κλείνει στο Βόλο. Πολλοί θα πούνε πως φταίει η κρίση και τα μειωμένα κέρδη της εργοδοσίας. Άλλοι θα πούνε πως φταίνε οι συνδικαλιστές που δε συμβιβάστηκαν και δεν κάθισαν να τα βρουν με την εταιρία. Και άλλοι θα σκύψουν απλά το κεφάλι περιμένοντας το επόμενο χτύπημα από τα διεθνή κέντρα της ΕΕ, την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Η αλήθεια είναι πως ο ΙΜΑΝΤΑΣ κλείνει γιατί η εργοδοσία δεν ανέχεται σε συνθήκες κρίσης να υπάρχουν εργατικά δικαιώματα κι αξιοπρεπείς όροι εργασίας για κανέναν. Μέσα σε μία εργασιακή κόλαση, με την εργοδοτική ασυδοσία να αποκτά καθημερινά θεσμική κατοχύρωση από τα φιρμάνια της ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας και τις «επενδυτικές συμφωνίες», δεν μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος με συλλογική σύμβαση εργασίας και κυρίως δεν είναι ανεκτό να παλεύει για την υπεράσπιση και τη διεύρυνσής της.

«Αυτοί είναι οι κανόνες του «παιχνιδιού» και αν τους παραβείς θα μείνεις άνεργος», θα πούνε πολλοί. Η αλήθεια είναι όμως πως άνεργος μένεις ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτοί οι κανόνες. Γιατί η ανεργία «συμφέρει» πολύ περισσότερο την εργοδοσία από ότι η εργασία, καθώς εξαθλιώνει και απειλεί να μετατρέψει την εργαζόμενη πλειοψηφία σε κανίβαλο, που ο ένας θα τρώει τον άλλον για να συντηρούνται και να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Γιατί ένας πολυεθνικός όμιλος όπως η Continental είναι σαν τη λερναία ύδρα. Κόβει ένα της κεφάλι ή αλλιώς κλείνει ένα της εργοστάσιο, για να γίνει πιο επιθετική ή αλλιώς για να βγάλει δυο κεφάλια να δαγκώνει τους εργαζόμενους που θα της μείνουν ή θα επαναπροσλάβει σε κάποιο εργοστάσιο της. Το κεφάλαιο σχεδιάζει σύμφωνα με το στρατηγικό του συμφέρον και δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε να κλείνει παραγωγικές μονάδες, ούτε να εξαγοράζει τη μελλοντική σκλαβιά των εργαζομένων του, καθώς και την κοινωνική σιωπή και συναίνεση με προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» 40, 100 ή και περισσότερων χιλιάδων.

Προσπαθούν να κάνουν τους εργάτες του ΙΜΑΝΤΑ να μετανιώσουν που κινητοποιήθηκαν για την επαναπρόσληψη τεσσάρων συναδέλφων τους, που είχαν απολυθεί, ώστε να προσκυνήσουν όλοι οι άλλοι. Στα «παπαγαλάκια» της υποταγής δεν εντάσσονται μόνο τα αστικά κόμματα, η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η ηγεμονεύουσα τάση στην κορυφή και στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι τοπικοί της εκφραστές στο ΕΚΒ αρνήθηκαν να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, ακόμα και να συγκαλέσουν συνέλευση αντιπροσώπων, προφασιζόμενοι το «κρυμμένο» στη Ρόδο «συνέδριο» της ΓΣΕΕ, τη στιγμή που η Continental ξεδίπλωνε όλη την επίθεση της εναντίων των εργατών του ΙΜΑΝΤΑ. Για να σταματήσουμε να σκύβουμε το κεφάλι και να είμαστε έρμαια στις βουλές του κεφαλαίου, πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το «συνδικαλισμό» που αντιλαμβάνεται το ρόλο του σαν «θεσμικό εταίρο» και σαν διαμεσολαβητή της εκμετάλλευσης της εργοδοσίας. Είναι ο συμβιβασμός και η υποταγή που ανοίγουν τις ορέξεις της εργοδοσίας και όχι η μάχη και ο αγώνας.

Αν λοιπόν θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι, αν θέλουμε να έχουμε δουλειά αλλά και μία κοινωνία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της μέσα από αυτή την εργασία, η κατάληψη και η εθνικοποίηση των εργοστασίων που κλείνουν, καθώς και όλων των στρατηγικών παραγωγικών μονάδων είναι μονόδρομος. Σε αυτά τα πλαίσια απαιτούμε την άμεση εθνικοποίηση του ΙΜΑΝΤΑ και την ένταξή του σε μια δημόσια και με εργατικό έλεγχο ΔΕΗ. Δεν περιμένουμε από καμία κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Φορέας επιβολής ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί να είναι μόνο ένα εργατικό κίνημα που δε θα εκλιπαρεί για «επενδύσεις» και «επενδυτές», δε θα διαπραγματεύεται το ποσοστό της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, αλλά θα διεκδικεί να έχει τον κυρίαρχο λόγο στην ίδια την παραγωγή. Αυτή είναι η μοναδική πραγματικότητα που μπορεί να δώσει δουλειά, ψωμί και ελευθερία σε όλο το λαό!

Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στις μεθοδεύσεις της Continetal στον ΙΜΑΝΤΑ την Πέμπτη 17/03 στις 19:00 στην πλατεία Πανεπιστημίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει