Τουλάχιστον ένας νεκρός στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις



Η αστυνομία της Κένυας εκτόξευσε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών και στην αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, ενώ ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες στα βόρεια της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, παρά την απαγόρευσή τους από τις αρχές.

Η σημερινή είναι η δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο, της κυβέρνησής του και του πληθωρισμού, με την προτροπή του Οντίνγκα, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Αυγούστου αλλά συνεχίζει να δηλώνει ότι του «έκλεψαν» τη νίκη και ότι η σημερινή κυβέρνηση στερείται νομιμοποίησης.

Οι συγκρούσεις στο Ναϊρόμπι ξεκίνησαν καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Οντίνγκα από τη συνοικία Καβανγκβάρε, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υποστηρικτές του, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ρούτο.

«Ζητάμε να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να μειωθεί η τιμή του αλευριού, της βενζίνης, της ζάχαρης και να μειωθούν τα δίδακτρα στα σχολεία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Οντίνγκα απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στο Κισούμου, ένα προπύργιο της αντιπολίτευσης, «ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από σφαίρες», σύμφωνα με τον Τζορτζ Ράε, τον διευθυντή του νοσοκομείου Τζαραμόγκι Ονγκίνγκα Οντίνγκα. Την περασμένη εβδομάδα είχε σκοτωθεί στο Μασένο, στην ίδια περιοχή, ένας άλλος διαδηλωτής.

Σε ξεχωριστά επεισόδια σήμερα, άγνωστοι βανδάλισαν ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια του Οντίνγκα και μια φάρμα του πρώην προέδρου Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος τον είχε στηρίξει πέρσι, στην προεκλογική εκστρατεία του. Ένας εκπρόσωπος του Οντίνγκα, ο Ντένις Ονιάνγκο, κατηγόρησε ως υπεύθυνη την κυβέρνηση για τις επιθέσεις. Στα πλάνα που μετέδωσαν τοπικά μμε, εκατοντάδες άνθρωποι εισβάλλουν στη φάρμα, κόβουν δέντρα, κλέβουν ζώα και βάζουν φωτιά σε ένα χωράφι.

Ο Οντίνγκα, ένας πρώην πρωθυπουργός της Κένυας, έχει ηττηθεί σε πέντε διαδοχικές προεδρικές εκλογές. Την τελευταία φορά προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως έκρινε νικητή τον Ρούτο.

Στη φτωχογειτονιά Μαθάρε του Ναϊρόμπι και στην πόλη Κισούμου, στα δυτικά, κοντά στο πατρικό του Οντίνγκα, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που απάντησε εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον τους, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV. Στην Κιμπέρα, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της πρωτεύουσας, οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα και έριξαν πέτρες στους αστυνομικούς. «Δεν έχουμε καλαμποκάλευρο», ένα βασικό είδος διατροφής για τους Κενυάτες, φώναζαν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση από συμμορίες και αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε ορισμένα δημοσιογραφικά οχήματα. Οι επιθέσεις αυτές «δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές (και) απειλούν τη δημοκρατία», κατήγγειλε η δημοσιογραφική ένωση Media Council of Kenya.

Την Κυριακή, ο αρχηγός της αστυνομίας Τζαφέτ Κούμε απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις, προειδοποιώντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν θα ανεχθούν ταραξίες που λεηλατούν και καταστρέφουν την περιουσία και τις επιχειρήσεις των πολιτών». Ο Οντίνγκα ωστόσο απάντησε καλώντας τους υποστηρικτές του να κάνουν επίδειξη δύναμης στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» σήμερα.

Λόγω των υψηλών τιμών σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, πολλοί Κενυάτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ο πληθωρισμός έφτασε το 9,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση και η πρωτοφανής ξηρασία προκαλεί ελλείψεις σε τρόφιμα. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε ότι η τιμή του ηλεκτρικού θα αυξηθεί από τον Απρίλιο, μολονότι ο πρόεδρος Ρούτο είχε διαβεβαιώσει τον Ιανουάριο ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Προεκλογικά, ο Ρούτο είχε υποσχεθεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και αυτοχαρακτηριζόταν προασπιστής των καταπιεσμένων. Στη συνέχεια όμως κατάργησε τις επιδοτήσεις στα καύσιμα και το καλαμποκάλευρο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή τους.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει