Τουλάχιστον 176 νεκροί από τις πλημμύρες στο Νότιο Κίβου

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, 05:36

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 176 νεκροί από τις πλημμύρες στο Νότιο Κίβου

Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνήτης της επαρχίας του Νότιου Κίβου, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση κατέστρεψε σπίτια και ανάγκασε τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να στοιβάζουν τα καλυμμένα με λάσπη πτώματα το ένα πάνω στο άλλο.

Λόγω της βροχής που έπεσε την Πέμπτη στην περιοχή Καλέχε υπερχείλισαν οι ποταμοί και τα νερά κατέκλυσαν τα χωριά Μπουσούσου και Νιαμουκούμπι.

Ο κυβερνήτης του Νότιου Κίβου, ο Τέο Νγκοαυμπίτζε Κάσι, είπε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 176 ενώ πολλοί άλλοι κάτοικοι αγνοούνται. Σύμφωνα με τον Κασόλε Μάρτιν, ένα μέλος τοπικής οργάνωσης, έχουν βρεθεί μέχρι τώρα 227 πτώματα.

«Οι άνθρωποι κοιμούνται στο ύπαιθρο, σχολεία και νοσοκομεία παρασύρθηκαν από τα νερά», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, επιζώντες που αναζητούσαν ένα καταφύγιο, στέκονταν έξω από μια ξύλινη καλύβα όπου μέλη του Ερυθρού Σταυρού τοποθετούσαν τα πτώματα – ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μέτρησε 72.

Οι τσίγκινες στέγες των ισοπεδωμένων σπιτιών εξείχαν μέσα από το παχύ στρώμα της λάσπης.

Ένας γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Καλέχε, ο Ρόμπερτ Μασάμπα, είπε ότι από το βράδυ της Πέμπτης καταφθάνουν συνεχώς τραυματίες. «Εγώ και η ομάδα μου δεν έχουμε κοιμηθεί καθόλου. Δεχτήκαμε 56 ασθενείς, οι οκτώ στους δέκα έχουν κατάγματα», εξήγησε.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για το Νότιο Κίβου, μια επαρχία που συνορεύει με τη Ρουάντα. Σε αυτή τη γειτονική χώρα 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τις βροχές αυτήν την εβδομάδα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, 05:36

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει