Τουλάχιστον 54 νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, 02:40

Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 54 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι Αρχές χθες Παρασκευή, 6η ημέρα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος δήλωσε πως προσεύχεται για τα θύματα.

«Σας στέλνω τις προσευχές μου, ο Θεός να σας ευλογεί», ανέφερε ο ποντίφικας μιλώντας ισπανικά σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τον Vatican News, επίσημο ειδησεογραφικό οργανισμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πάνω από 680 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Σαν Σεμπαστσιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο 200 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο βροχόπτωσης.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει 54 θανάτους», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της πολιτείας Σάο Πάολο, διευκρινίζοντας πως έχουν αναγνωριστεί ως τώρα «16 γυναίκες, 15 άνδρες και 15 παιδιά».

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης, έκανε λόγο για 50 νεκρούς.

Οι βραζιλιάνικες αρχές υπολογίζουν πως περίπου 30 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται και οι έρευνες συνεχίζονται ασταμάτητα στις συνοικίες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες —παραγκουπόλεις— οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει