Το μοναδικό σύγχρονο και ρεαλιστικό αίτημα είναι η συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν, ενιαίας πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 16:20

«Η γραμμή ότι ο πολιτισμός είναι εμπόρευμα και πάνω απ’ όλα ότι ο άνθρωπος είναι εμπόρευμα, αποτελεί συνισταμένη στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής τής ΝΔ που μαζί με την επιχειρηματική λειτουργία των Μουσείων έφερε το προκλητικό, κατάπτυστο Π.Δ. 85 που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, Ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο του Λυκείου, για να γίνει φτηνότερο το εμπόρευμα- εργατική δύναμη των καλλιτεχνών» σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και προσέθεσε:

«Η δε τροπολογία (1565/23) που έφερε στη συνέχεια για να κατευνάσει τα πνεύματα, όχι μόνο δεν επαναφέρει τις αμοιβές και τα επαγγελματικά δικαιώματά τους στο επίπεδο της Τεχνολογικής εκπαίδευσης, αλλά προβλέπει ότι οι αμοιβές τους θα μειωθούν, αφού θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση με βάση τον μνημονιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, του 2015, χτυπώντας το δικαίωμα των καλλιτεχνών σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εν γένει εργασιακά δικαιώματά τους. Κι αυτό φυσικά ισχύει και συνολικά και για τους αποφοίτους των ΙΕΚ».

Είπε ότι κι αν ακόμη ιδρυθούν ανώτατες πανεπιστημιακές καλλιτεχνικές σχολές, το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί το 2025 και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί, μέχρι τότε, δεν αναθεωρείτε εδώ και τώρα το ΠΔ 85/22; Γιατί δεν αποσύρετε την τροπολογία 1565/23; Γιατί δεν φέρνετε εδώ και τώρα ρύθμιση που θα αντιστοιχίζει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών με αυτά της κατηγορίας ΤΕ, όπως ίσχυε μέχρι χτες για τους μουσικούς και μέχρι το 2003 για τους ηθοποιούς;».

«Εμείς έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως ούτε την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση θα προωθήσετε ουσιαστικά, γιατί είστε κατά της δημόσιας δωρεάν καλλιτεχνικής παιδείας, είστε και κατά της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης παιδείας γενικότερα» σημείωσε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως είναι κεντρική πρόταση της ΝΔ η αναθεώρηση του άρθρου 16 για να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια και προσέθεσε πως ήταν αναμενόμενο από τη ΝΔ «να εκμεταλλευτεί την αγωνία και την αγανάκτηση καλλιτεχνών και σπουδαστών για να ξηλώσει το άρθρο 16».

Είπε στη συνέχεια ότι τη ΝΔ «πρόλαβαν άλλοι στο προεκλογικό παιχνίδι, καλύτεροι στην καπηλεία των λαϊκών αγώνων» διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ «που ενώ όσο ήταν κυβέρνηση δεν ακούμπησε ούτε στο ελάχιστο το καθεστώς που είχε παραδώσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες και δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για να συγκροτηθεί σύστημα δημόσιας, δωρεάν, ανώτατης, πανεπιστημιακής, καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σήμερα, όπως διαφαίνεται από διάφορες τοποθετήσεις του, επαναφέρει, με την ευκαιρία αυτού του αιτήματος των σπουδαστών και των καλλιτεχνικών φορέων των καλλιτεχνών, τη Συνθήκη της Μπολόνια της ΕΕ για τα Πανεπιστήμια».

Όπως εξήγησε, η Συνθήκη αυτή «προβλέπει καθιέρωση τρίχρονων προγραμμάτων σπουδών (μπάτσελορ) στα πανεπιστήμια, την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση τελικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπουργίας Γαβρόγλου, το 2018, δόθηκε τέτοια δυνατότητα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολεγίων να διορίζονται στον ΑΣΕΠ, αναγνωρίζοντας τα πτυχία τους, ενώ «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές τις μέρες έσκασε μύτη άρθρο τού από εσάς διορισμένου πρώην προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε φιλική σας εφημερίδα, με τον αποκαλυπτικό τίτλο ”μήπως να ξανασκεφτούμε τη Μπολόνια, σύντροφοι;”». «Αν αυτό εμφανίζεται προεκλογικά, ας σκεφτούμε τι πρόκειται να γίνει αν αύριο κυβερνήσετε ή συγκυβερνήσετε, δεν έχει σημασία» σημείωσε. Όπως ανέφερε, και ο ΣΥΡΙΖΑ «υποστηρίζει την Μπολόνια και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων» καθώς «είναι επιταγές της ΕΕ που έχετε μαζί με τη ΝΔ συνυπογράψει, προσυπογράψει και καλείστε να ικανοποιήσετε».

«Το μοναδικό σύγχρονο, ώριμο και απόλυτα ρεαλιστικό αίτημα σήμερα, είναι η συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν, ενιαίας πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, χωρίς πιστοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων, πτυχίων και δικαιωμάτων και αντιστοίχιση των ως τώρα πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, βάσει διαδικασιών εξομοίωσης που θα ορίσουν το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια.

Όποιος προσπαθεί, στο όνομα της άμεσης δήθεν λύσης, να φέρει προτάσεις που νομιμοποιούν και παγιώνουν τη σημερινή κατάσταση της πανσπερμίας των ιδιωτικών σχολών, ακυρώνει αυτή τη διέξοδο, που είναι η μόνη αντάξια των σύγχρονων απαιτήσεων των καλλιτεχνών, των σπουδαστών, της Τέχνης, υπονομεύει γενικότερα το αίτημα για δημόσια, δωρεάν παιδεία» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει