Το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και το έθιμο της ταυροθυσίας

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, 09:20

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και το έθιμο της ταυροθυσίας

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων γίνεται στο Μανταμάδο της Λέσβου το μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος πιστώνεται με πολλά θαύματα και είναι ο προστάτης της Λέσβου. Επίκεντρο του εορτασμού ο ομώνυμος ναός, στον οποίο συρρέουν πλήθη πιστών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Τουρκίας.

Πολλοί πιστοί διανύουν πεζή την απόσταση των 40 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη έως τον Μανταμάδο με την λαμπάδα «στο μπόι τους» για να προσκυνήσουν το μοναδικό στην Ορθοδοξία ανάγλυφο εβένινο εικόνισμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πλάστηκε από άγνωστο υλικό.

Σύμφωνα πάντως με την παράδοση, δημιουργός του ήταν ένας νεαρός μοναχός που κρύφτηκε στη στέγη όταν στο μοναστήρι επέδραμαν Σαρακηνοί πειρατές. Οι εισβολείς δεν άργησαν να ανακαλύψουν την κρυψώνα του και τον κυνήγησαν μέχρι τη θάλασσα. Εκεί όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μια θάλασσα φουρτουνιασμένη που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι τον άφησαν και τράπηκαν σε φυγή. Ο νεαρός καλόγερος, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, συγκέντρωσε το χώμα το μουσκεμένο από το αίμα των σκοτωμένων καλόγερων και έπλασε το εικόνισμα.

Το έθιμο της ταυροθυσίας

Έως σχετικά πρόσφατα την παραμονή της εορτής των Μυροφόρων στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, σφάζονταν ένας ταύρος αλλά και άλλα ζώα, κυρίως αρνιά, προσφορά των πιστών για το λεγόμενο «κισκέκι», το παραδοσιακό «φαγητό του Αγιού» από σπασμένο σιτάρι, κρέας και ρεβύθια, το οποίο προσφερόταν στους προσκυνητές μετά τη Θεία Λειτουργία της επομένης. Το αίμα του ταύρου το κρατούσαν σαν φυλαχτό οι πιστοί.

Όπως έγινε γνωστό, φέτος όπως και πέρυσι δεν θα πραγματοποιηθεί το έθιμο της θανάτωσης ταύρου στην αυλή της εκκλησίας. Και φέτος ο ταύρος θα σφαγεί στο σφαγείο όπου και θα τεμαχιστεί και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην αυλή της εκκλησίας όπου θα μαγειρευτεί σε τεράστια καζάνια. Τα μικρά ζώα, αρνιά και κατσίκια που προσφέρουν οι πιστοί στον Άγιο όπως και κάθε χρόνο, θα δημοπρατηθούν και θα πωληθούν σε κτηνοτρόφους.

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, 09:20

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει