Το Φινλανδικό κοινοβούλιο μπορεί να επικυρώσει την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές του Απριλίου

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, 19:20

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο μπορεί να επικυρώσει την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές του Απριλίου

Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας άφησαν σήμερα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επικυρώσουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ εντός των επόμενων εβδομάδων, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία ένταξης της χώρας στη Συμμαχία, ενδεχομένως και πριν από τη γειτονική Σουηδία.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρσι τον Φεβρουάριο, και δηλώνουν ότι θέλουν να προχωρήσουν «χέρι με χέρι». Ωστόσο, μολονότι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εγκρίνει το αίτημα, η Τουρκία διαφωνεί με την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Ενόψει και των εκλογών του Απριλίου, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στη Φινλανδία λένε ότι θέλουν να ψηφιστούν οι συνθήκες από το Κοινοβούλιο προτού να διακόψει τις εργασίες του, στις 3 Μαρτίου. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών τη νομοθεσία που απαιτείται για να προχωρήσει στην επικύρωση.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όμως έχει επιτευχθεί πρόοδος, είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο Γιούσι Χάλα-Άχο (φωτό), του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Yle.

Το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ώστε να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές.

Ο Χάλα-Άχο είπε επίσης ότι στην Επιτροπή βούληση όλων είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας αλλά «το θέμα αυτό δεν είναι εντελώς στα δικά μας χέρια», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις αν η Τουρκία ή η Ουγγαρία ή μία από αυτές αποφασίσει να επικυρώσει μόνο μία από τις υποψηφιότητες αλλά όχι την άλλη και, φυσικά, σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και να λάβουμε αποφάσεις», πρόσθεσε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, 19:20

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει