Τρόμος στο Τελ Αβίβ

[ad_1]

Ένας Ιταλός σκοτώθηκε και άλλοι πέντε Βρετανοί και Ιταλοί τουρίστες τραυματίστηκαν σε «τρομοκρατική επίθεση» (σ.σ. όπως χαρακτηρίζεται από την αστυνομία) με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ, το τελευταίο επεισόδιο βίας μετά από αρκετές ημέρες αυξανόμενης έντασης που πυροδότησε φόβους για ευρύτερη πυρκαγιά στην περιοχή.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για ισραηλινό άραβα από την πόλη Καφρ Κασέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το βίντεο του περιστατικού που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ότι το αυτοκίνητο είχε εκτραπεί από το δρόμο και είχε βγει σε μονοπάτι πριν αναποδογυρίσει στην παραλία.

 

 

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι το θύμα είναι Ιταλός, όπως πιθανότατα και οι τραυματίες σε αυτήν την «θρασύδειλη επίθεση».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα η ιταλική κυβέρνηση τονίζεται ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Ιταλού Αλεσάντρο Παρίνι στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός – όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν – βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας του εκλιπόντος και των τραυματιών, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το κράτος του Ισραήλ.

Ήταν η δεύτερη φονική επίθεση σε διάστημα λίγων ωρών, αφού νωρίτερα δύο αδερφές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στην αστυνομία «να κινητοποιήσει όλους τους έφεδρους συνοριοφύλακες» και στον ισραηλινό στρατό «να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η επίθεση έρχεται σε ένα πλαίσιο φόβων κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης με την ισχυρή λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ, αφού το Ισραήλ βομβάρδισε τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο νωρίς την Παρασκευή ως απάντηση στις εκτοξεύσεις ρουκετών που κατηγορούνται Παλαιστίνιοι μαχητές από τα δύο εδάφη.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο και το μπαράζ περίπου 34 ρουκετών της Πέμπτης με στόχο το βόρειο Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών από έναν σύντομο πόλεμο με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα το 2006.

Περισσότεροι από 130.000 πιστοί παρακολούθησαν την προσευχή της Παρασκευής στον ιερότερο τόπο της Ιερουσαλήμ, η οποία πέρασε χωρίς σημαντικά επεισόδια παρά τις εντάσεις και την εισροή προσκυνητών που γιόρταζαν τις σπάνιες αλληλεπικαλυπτόμενες γιορτές του Πάσχα, του Πάσχα και του Ραμαζανιού.

Ωστόσο, μια επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη που σκότωσε δύο Βρετανο-Ισραηλινές αδερφές και τραυμάτισε σοβαρά τη μητέρα τους λίγες ώρες αργότερα, η κατάρριψη ενός drone που εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο και η επίθεση στο Τελ Αβίβ υποδηλώνουν ότι η ευρύτερη κλιμάκωση εξακολουθεί να είναι μια ουσιαστική απειλή.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις … κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι οκτώ, επηρεάζοντας πολίτες του Ισραήλ, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η στόχευση αθώων πολιτών οποιασδήποτε εθνικότητας είναι ασυνείδητη».

Ο τρέχων γύρος συγκρούσεων ξεκίνησε την Τετάρτη, αφού η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε δύο φορές στο κατεχόμενο τζαμί της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το οποίο είναι ιερό για τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους, που το αποκαλούν Όρος του Ναού. Το βίντεο της αστυνομίας να χτυπά Παλαιστίνιους πιστούς με ρόπαλα και κονσόλα των τουφεκιών αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένη οργή σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και οδήγησε την Πέμπτη σε εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ, η σιιτική ομάδα που βοηθά τον εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, να προβάλει τη δύναμή του σε όλη την περιοχή, αντιμετώπισε εκτεταμένες επιθέσεις από το Ισραήλ στο συριακό έδαφος την περασμένη εβδομάδα, χτυπώντας εκεί που το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι εγκαταστάσεις κατασκευής drone. Τουλάχιστον δύο μέλη της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί.

Η βία αυτής της εβδομάδας έρχεται μετά την πιο θανατηφόρα έναρξη του έτους στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τη δεύτερη ιντιφάντα, ή την παλαιστινιακή εξέγερση, τη δεκαετία του 2000. Περίπου 90 Παλαιστίνιοι, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν μαχητές, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με καταμετρήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιθέσεις των Παλαιστινίων «μοναχικού λύκου» σκότωσαν 16 Ισραηλινούς, όλοι εκτός από έναν άμαχους, τρεις Ουκρανούς και τον Ιταλό υπήκοο που πυροβολήθηκε την Παρασκευή.

Το Ισραήλ έχει επίσης ταλαιπωρηθεί από πολιτική αναταραχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας στα τέλη του περασμένου έτους. Τεράστιες διαμαρτυρίες κατά της προτεινόμενης δικαστικής αναθεώρησης του συνασπισμού περιέλαβαν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών εφέδρων, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο Νετανιάχου απέλυσε δημόσια τον υπουργό Άμυνας πριν από δύο εβδομάδες επειδή εξέφρασε την αντίθεσή του στη δικαστική αναθεώρηση, αλλά φαίνεται ότι παρέμεινε στη θέση του.

 



[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει