Τσίπρας και Ανδρουλάκης παραδίδουν τις εντολές

[ad_1]

Επισπεύδεται η διαδικασία για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δεν αφήνει περιθώρια συνεργασιών μετά τη συντριπτική νίκη της ΝΔ.

Έτσι, την Κυριακή 28 του μήνα εκτός απροόπτου θα συγκληθεί σε Σώμα η νέα βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές.

Με βάση τον προγραμματισμό και τις συνταγματικές επιταγές για να διαλυθεί η λεγόμενη βουλή των «δύο ημερών» θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι). Συνήθως αυτό συμβαίνει σε 2 ξεχωριστές ημέρες, γεγονός που παραπέμπει στην Δευτέρα 29 Μαΐου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Και σε αυτή τη περίπτωση και σύμφωνα με τις πληροφορίες το διήμερο θα χρειαστεί καθώς η Βουλή δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός μιας ημέρας.

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν τα πρωτοδικεία της χώρας θα έχουν προλάβει μέχρι και την Παρασκευή-Σάββατο να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή των σταυροδοσιών από τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας. Αν αυτό συμβεί στον προβλεπόμενο χρόνο, η ορκωμοσία θα γίνει την προσεχή Κυριακή και η εκλογή προεδρείου και η διάλυση της Βουλής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα, οπότε η νέα προεκλογική περίοδος θα εκκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει μια ημέρα καθυστέρηση με την ορκωμοσία να γίνεται τη Δευτέρα και η εκλογή του προεδρείου με την διάλυση να μετατίθεται για την Τρίτη.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το προεδρικό διάταγμα διάλυσης το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μία ημέρα μετά τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα την επιστρέψει την ίδια ημέρα, όπως και έκανε τηλεφωνικά λίγες ώρες αργότερα, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία και οι εκλογές να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς τους ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών σόκαρε τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδρίασε τη Δευτέρα, προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στις «προοδευτικές δυνάμεις» που δεν ανταποκρίθηκαν στο προεκλογικό κάλεσμά του, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απάντησε καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχθεί στον καθρέφτη, εγκαινιάζοντας έτσι την προεκλογική μάχη που θα δοθεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου κόμματος για την επικυριαρχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί, το πρωί, στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν θα την αξιοποιήσει και την επιστρέψει πάραυτα.

Αμέσως μετά την τρίτη διερευνητική εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να πράξει ανάλογα.

Από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διερεύνηση του σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει