«Υποκρισία» της Μόσχας χαρακτηρίζει ο Μπορέλ τη μονομερή εκεχειρία στην Ουκρανία



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, 18:53

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «υποκρισία» την εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, θεωρώντας ότι «δεν είναι αξιόπιστη».

«Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία αξιοπιστία και αυτή η διακήρυξη περί μονομερούς εκεχειρίας δεν είναι αξιόπιστη», είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην πόλη Φες του Μαρόκου.

«Η αντίδραση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι σκεπτικισμός απέναντι σε τόση υποκρισία», πρόσθεσε.

Προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η εκεχειρία, θα πρέπει να σταματήσουν πλήρως οι στρατιωτικές επιθέσεις «να αποσυρθούν τα (ρωσικά) στρατεύματα και το στρατιωτικό υλικό από το ουκρανικό έδαφος», εξήγησε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση που είχε με φοιτητές του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου. «Ελλείψει τέτοιων συγκεκριμένων δράσεων, η μονομερής εκεχειρία μοιάζει σαν προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τους στρατιώτες της και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το όνομά της που έχει πληγεί», υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατήγγειλε επίσης τη ρωσική «προπαγάνδα» που αποδίδει «στις ευρωπαϊκές κυρώσεις» την ευθύνη για την αλματώδη αύξηση της τιμής των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία πλήττει σοβαρά την Αφρική. «Αυτό είναι εντελώς λάθος. Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τις αποθήκες σιτηρών, κατέστρεψε και έσπειρε νάρκες στα χωράφια, κατέστρεψε δρόμους και απέκλεισε λιμάνια στην Ουκρανία», τόνισε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, 18:53



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει