Φάρμακα για το διαβήτη σχετίζονται με λιγότερα καρδιακά συμβάντα σε ηλικιωμένα διαβητικά άτομα

[ad_1]

Ζήσης Ψάλλας

Οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP1 -μια κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2- σχετίζονται με λιγότερα μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα από έναν άλλο τύπο φαρμάκου για τον διαβήτη -τους αναστολείς DPP4- σε ηλικιωμένους βετεράνους χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

Τα ευρήματα αυτά αναφέρονται στο Annals of Internal Medicine και θα βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να επιλέξουν ένα θεραπευτικό σχήμα φαρμάκων για τον διαβήτη σε ηλικιωμένους ασθενείς.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη είναι μια σημαντική συνεισφορά στη φροντίδα των ασθενών και προσθέτει σε αυτά που εμείς ως κλινικοί γιατροί γνωρίζουμε για τη θεραπεία του διαβήτη και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων», δήλωσε η Christianne Roumie, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν δύο κενά γνώσης, πρώτον, ότι πολλά νεότερα φάρμακα για τον διαβήτη δοκιμάστηκαν έναντι ενός εικονικού φαρμάκου, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ένας τύπος προσφέρει πλεονέκτημα έναντι ενός άλλου, και δεύτερον, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν καρδιαγγειακά οφέλη για αυτά τα φάρμακα αλλά χορηγήθηκαν σε άτομα που είχαν ήδη καρδιακή νόσο.

«Θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν διαφορές στα μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα συγκρίνοντας δύο κοινές χρησιμοποιούμενες κατηγορίες φαρμάκων, τους αγωνιστές των υποδοχέων GLP1 και τους αναστολείς SGLT2, έναντι ενός ενεργού συγκριτή, των αναστολέων DPP4, σε άτομα χωρίς καρδιακή νόσο», είπε ο Richardson.

Οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP1 περιλαμβάνουν τα φάρμακα εξενατίδη, λιραγλουτίδη, σεμαγλουτίδη και άλλα. Οι αναστολείς SGLT2 περιλαμβάνουν εμπαγλιφλοζίνη, δαπαγλιφλοζίνη και καναγλιφλοζίνη. Οι αναστολείς DPP4 περιλαμβάνουν αλογλιπτίνη, λιναγλιπτίνη, σαξαγλιπτίνη και σιταγλιπτίνη.

Σε μια αναδρομική μελέτη βετεράνων των ΗΠΑ, οι ερευνητές βρήκαν ότι η προσθήκη ενός αγωνιστή του υποδοχέα GLP1 συσχετίστηκε με περίπου 20% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιαγγειακών και καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με τη θεραπεία με αναστολέα DPP4 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και χωρίς προηγούμενη καρδιακή ασθένεια. 

Οι αναστολείς SGLT2 δεν μείωσαν τα καρδιαγγειακά και τη νοσηλεία με καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με τους αναστολείς DPP4 για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιακών παθήσεων στους διαβητικούς ασθενείς.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 100.000 βετεράνους που έλαβαν μια πρώτη συνταγή ένα αντιδιαβητικό φάρμακο (μετφορμίνη, ινσουλίνη ή σουλφονυλουρία) από το 2001 έως το 2016 και στη συνέχεια πρόσθεσαν έναν αγωνιστή του υποδοχέα GLP1, έναν αναστολέα SGLT2 ή έναν αναστολέα DPP4 στο θεραπευτικό τους σχήμα. Τα δεδομένα παρακολούθησης συλλέχθηκαν μέχρι το 2019.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει