Φόβους για «καταστροφικές πλημμύρες» στην Καλιφόρνια φέρνει ακόμα μια καταιγίδα



Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, 09:25

Η κεντρική Καλιφόρνια κινδυνεύει να υποστεί «καταστροφικές πλημμύρες» αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποιούν μετεωρολόγοι, καθώς η όγδοη συνεχόμενη καταιγίδα φτάνει στις ακτές της εντελώς κορεσμένης πολιτείας, που δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα νερά νέων βροχοπτώσεων.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ πλήττεται εδώ και τρεις εβδομάδες από κατακρημνίσεις που αγγίζουν ιστορικά ρεκόρ. Οι Αρχές έχουν κάνει λόγο για πλημμύρες, κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ενώ επισήμως καταμετρούν τουλάχιστον 19 νεκρούς.

Το νέο σύστημα άρχισε να πλήττει την Καλιφόρνια και οι Αρχές στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας είναι ιδιαίτερα ανήσυχες. Σύμφωνα με προβλέψεις, η χερσόνησος του Μοντερέι μπορεί να βρεθεί αποκομμένη από την υπόλοιπη Καλιφόρνια εξαιτίας της ανόδου των υδάτων, ενώ ολόκληρη η πόλη Σαλίνας (160.000 κάτοικοι) διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

«Όλο το τμήμα της κοιλάδας της Σαλίνας που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο θα αντιμετωπίσει καταστροφές από πλημμύρες», προειδοποίησε η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

«Ολόκληρη η πόλη Σαλίνας διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο μέρος της Κάστροβιλ θα πλημμυρίσει. Όλοι οι δρόμοι κοντά στον ποταμό Σαλίνας θα πλημμυρίσουν και θα είναι αδιάβατοι», ενώ πάνω από 360.000 στρέμματα καλλιεργειών αναμένεται να βρεθούν κάτω από το νερό, πρόσθεσε.

Ο ποταμός Σαλίνας, που έχει φουσκώσει ήδη, έπειτα από εβδομάδες βροχών, αναμενόταν να φτάσει στο μέγιστο ύψος του το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα· το πρωί του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), να υπερχειλίσει και να προκαλέσει πλημμύρα που μπορεί να διαρκέσει ως την Κυριακή.

Η Κέλι Ο’ Κόνελ, κάτοικος της περιοχής που πλήττεται, είπε πως φοβάται πολύ μετά τη ρήξη του αντιπλημμυρικού αναχώματος κοντά στο σπίτι τους. «Αν ξεχειλίσουν φράγματα ή αν βρέξει κι άλλο, δεν είμαστε παρά ένα χωράφι μακριά», εξήγησε στη San Francisco Chronicle, καθώς προσπαθούσε να προστατεύσει το σπίτι της τοποθετώντας σάκους με άμμο τον ένα πάνω στον άλλο.

Νησί

Σε πολλές περιοχές της πολιτείας έχουν εκδοθεί εντολές απομάκρυνσης των κατοίκων, καθώς η χερσόνησος του Μοντερέι μπορεί να αποκοπεί από την υπόλοιπη πολιτεία και να πλημμυρίσουν δρόμοι.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου ενδέχεται να «είναι απομονωμένοι για δύο ως τρεις ημέρες», προειδοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας οι Αρχές της κομητείας Μοντερέι.

«Η χερσόνησος του Μοντερέι μπορεί να μετατραπεί σε νησί», εξαιτίας των πλημμυρών, προειδοποίησε η σερίφης Τίνα Νιέτο, καλώντας τους κατοίκους να προετοιμαστούν ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να παγιδευτούν.

Ο Τζον Γκούρου, κάτοικος της περιοχής, αποφάσισε να μην πάρει κανένα ρίσκο. Έκανε προμήθειες για τέσσερις ημέρες στο σπίτι του και για δύο ημέρες στο αυτοκίνητό του, για την περίπτωση που βρεθεί αποκλεισμένος στον δρόμο.

«Δεν ξέρω πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάσταση», εξήγησε ο κ. Γκούρου στην εφημερίδα Monterey Herald.

Σειρά καταιγίδων έπληξε την Καλιφόρνια τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως το γεγονός ότι η κακοκαιρία κόπαζε για σύντομα χρονικά διαστήματα έδινε -μόλις και μετά βίας- χρόνο στις Αρχές να καθαρίζουν δρόμους και άλλες περιοχές, προτού ακολουθήσει το επόμενο κύμα καιρικών φαινομένων.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων καταιγίδων.

Και η πολιτεία δεν έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα, τονίζουν οι μετεωρολόγοι. «Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα δυτικά (…) θα συνεχιστούν δυστυχώς το Σαββατοκύριακο με άλλες δύο ισχυρές βροχοπτώσεις», προειδοποίησε το NWS.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει