Χάος και βία στο Κοσσυφοπέδιο


Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κόσσοβο καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στους Σέρβους και στους Αλβανούς αστυνομικούς.

Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν χθες με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Τα επεισόδια στην πόλη Zvecan στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου το απόγευμα της Δευτέρας (29/05) είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 Ιταλοί στρατιώτες της αποστολής KFOR, της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Όπως αναφέρει η Ιταλική Corriere della Sera, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με Σέρβους διαδηλωτές “κάποια περιπολικά απομονώθηκαν και ζήτησαν βοήθεια από το προσωπικό της KFOR, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού στρατιωτικού προσωπικού, και άρχισαν να πυροβολούν”.

Αποτέλεσμα ήταν 25 στρατιώτες να τραυματιστούν, εκ των οποίων 11 Ιταλοί, με τρεις εξ αυτών να είναι σε σοβαρή κατάσταση, με εγκαύματα από βόμβες μολότοφ και κακώσεις, αλλά η ζωή τους δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Άμεση η συμπαράσταση της Ιταλικής Κυβέρνησης, πρωτίστως του Ιταλού ΥπΕξ Ταγιάνι, μέσω tweet, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους στρατιώτες της αποστολής, υπογραμμίζοντας πως “ο Ιταλικός Στρατός συνεχίζει να δεσμεύεται για την ειρήνη”.

Λίγη ώρα αργότερα έφτασε και το μήνυμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι μέσω του Γραφείου Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης: 

“Εκ μέρους μου και εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συναισθήματα εγγύτητας στους Ιταλούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά τις αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκφράζω επίσης την πιο σθεναρή μου καταδίκη για την επίθεση που έλαβε χώρα κατά της αποστολής της KFOR στην οποία συμμετείχαν επίσης στρατιώτες από άλλα έθνη. Αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως απαράδεκτο και ανεύθυνο. Δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω επιθέσεις κατά της KFOR. 

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν αμέσως ένα βήμα πίσω, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των εντάσεων. Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέγιστη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας. 

Επιβεβαιώνω την εγγύτητά μου προς τον ιταλικό στρατό και την έντονη ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για τον εξαιρετικό επαγγελματισμό και το αξιέπαινο πνεύμα υπηρεσίας που επιδεικνύουν σε όλες τις περιστάσεις.”

Η Ιταλία είναι ενεργό μέλος της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και επιδιώκει κρίσιμο ρόλο στην εν λόγω περιοχή. Μάλιστα υπενθυμίζουμε πως ανάμεσα στα πρώτα θεσμικά ταξίδια του Ιταλού ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι και του ΥπΑμ Γκουίντο Κροζέτο, ως νεοδιορισμένοι υπουργοί της (τότε) νεοσύστατης Κυβέρνησης Μελόνι, ήταν σε Βελιγράδι και Πρίστινα το φθινόπωρο του 2022.

Βούτσιτς: Ο Κούρτι θέλει σύγκρουση μεταξύ Σέρβων και ΝΑΤΟ

Για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα Μετόχια μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την ομιλία, ο Πρόεδρος της Σερβίας θα περάσει στη διοικητική γραμμή. Θα διανυκτερεύσει με τον στρατό και από εκεί θα παρακολουθεί την κατάσταση.

«Λέμε εδώ και μήνες ότι ο Κούρτι έχει μόνο μια επιθυμία, να προκαλέσει συγκρούσεις και να οδηγήσει σε αιματοχυσία. Λίγοι ήθελαν να ακούσουν την αλήθεια και να καταλάβουν την ουσία. Τις τελευταίες τρεις μέρες όλοι, ακόμα και οι πολιτικά αναλφάβητοι, μπορούσαν να καταλάβουν τι ετοιμάζεται για σήμερα, όλα τα οργάνωσε ο Κούρτι για να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Σέρβων και ΝΑΤΟ και έπλυνε τα χέρια του ως Πιλάτος λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό» είπε ο Βούτσιτς.

Επεσήμανε ότι οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, στο Ζβετσάν, στο Λεποσάβιτς και στο Ζούμπιν Ποτόκ, συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή οι στρατιώτες της KFOR, παρά τις εγγυήσεις, δεν προστάτευσαν τους Σέρβους, παρόλο που είχαν δώσει επανειλημμένα εγγυήσεις ότι θα το έκαναν.

«Δήμαρχοι σε εισαγωγικά, που επέλεξε ο Κούρτι στην τουαλέτα ή στο υπουργικό του γραφείο. Οι Σέρβοι μας δεν ενοχλήθηκαν από την KFOR, αλλά από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι και τους ψεύτικους δήμαρχους» είπε ο Βούτσιτς.

«Οι Σέρβοι δεν ενοχλήθηκαν από την KFOR. Ο διοικητής τους για την ανατολική περιοχή είπε ότι κατανοούσε τις σερβικές απαιτήσεις. Η KFOR όρισε την όλη συμφωνία με το γεγονός ότι οι Σέρβοι θα απελευθέρωναν δύο αστυνομικά οχήματα. Οι Σέρβοι δεν συμφώνησαν σε αυτό. Σας λέω την απόλυτη αλήθεια. Και μετά μπήκαν στη δράση.

Στη συνέχεια ο Σέρβος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους τραυματίες Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο.

Ο Ντράγκισα Γκάλιακ πυροβολήθηκε από πίσω, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Δύο σφαίρες τον έπληξαν. Χειρουργήθηκε και τώρα βρίσκεται στην εντατική. Πιστεύουμε ότι θα επιβιώσει αν δεν υπάρξουν επιπλοκές. Τότε οι Σέρβοι απάντησαν με πέτρες. Ελεύθεροι σκοπευτές εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία. Περισσότεροι από 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν. Τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά» πρόσθεσε.

Ο Ντράγκιτσα Μίλοβιτς έχει σοβαρά σωματικά τραύματα από χτυπήματα, ο Τσάσλαφ Σοφρονίγιεβιτς τραυματίστηκε σοβαρά από πολλά χτυπήματα, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τέσσερις Σέρβοι συνελήφθησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την KFOR για την απελευθέρωσή τους.

Συνολικά τραυματίστηκαν 41 μέλη της KFOR. Τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά σύμφωνα με τον Βούτσιτς ευχόμενος να μην απειληθεί η ζωή τους.

Ο Σέρβος Πρόεδρος στη συνέχεια προέτρεψε τους Σέρβους του Κοσόβου να μην συγκρουστούν με το ΝΑΤΟ.

«Προτρέπω τους Σέρβους στο Κόσοβο και τα Μετόχια να μην μπουν σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, όχι επειδή φοβόμαστε εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά επειδή αυτό θέλει περισσότερο ο Κούρτι. Δεν θα δεχτούν την κατάληψη. Τους καλώ να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, όπως και σήμερα, γιατί τότε κανείς δεν μπορεί να τους νικήσει» είπε ο Βούτσιτς προσθέτοντας ότι για τελευταία φορά επαναλαμβάνει και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να συζητήσει με τον Αλμπίν Κούρτι, αλλά και να λάβει μέτρα.

«Αν δεν το κάνουν αυτό, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά για όλους μας. Οι Σέρβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε διώξεις, πογκρόμ ή δολοφονίες του λαού μας στο Κόσοβο και τα Μετόχια. Ζητάμε από τις χώρες του Quint να καταλάβουν τα παιδιά τους γιατί οι Σέρβοι και η Σερβία θέλουν μόνο ειρήνη και τίποτα περισσότερο – είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι όλα όσα είπε ήταν η απόλυτη αλήθεια για την οποία προειδοποιούσε.





Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει