Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων στην Κωνσταντινούπολη

[ad_1]

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους, καθώς ο στρατός του Ισραήλ συγκεντρώνει στρατεύματα ενόψει ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από μια εβδομάδα βομβαρδισμών.

«Ξεσπιτώνουν τον κόσμο επί χρόνια. Πλέον δεν τους σκοτώνουν έναν κάθε μέρα, τους σκοτώνουν μαζικά. Αυτό κάνει το Ισραήλ και εναντίον αυτού διαδηλώνουμε», είπε ο Μπαϊράμ Αταμπέι, τριαντάρης έμπορος, παρών σε συγκέντρωση στην οποία κάλεσε ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση προσκείμενη στο κυβερνών AKP (ισλαμοσυντηρητικό) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης την Παρασκευή και το Σάββατο για να καταγγελθεί η πολιτική του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου δηλώνει αποφασισμένη να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του εβραϊκού κράτους, την πιο πολύνεκρη που διαπράχθηκε ποτέ στο ισραηλινό έδαφος.

Το Σάββατο χιλιάδες υποστηρικτές των Παλαιστινίων, ανάμεσά τους γιος του προέδρου Ερντογάν κι ένας από τους γαμπρούς του –ο δημοφιλής Σαλτσούκ Μπαϊρακτάρ, συνδιευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας drones Baykar–, έκαναν πορεία από το μεγάλο παζάρι της Κωνσταντινούπολης ως την Αγιά Σοφιά.

«Δεν μπορούμε να πάμε εκεί (…) έτσι ήρθαμε εδώ για να τους δείξουμε πως είμαστε στο πλευρό τους», εξήγησε η Ζεϊνέπ Ραβζουλού, δεκαοκτάχρονη φοιτήτρια, εν μέσω του πλήθους, κάτω από παλαιστινιακές σημαίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος τις δυο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία έχει πάρει επανειλημμένα θέση υπέρ των Παλαιστινίων, ιδίως έχοντας απέναντι του τον ισραηλινό πρώην πρόεδρο Σιμόν Πέρες στο φόρουμ του Νταβός το 2009, έβαλε τέλος πέρυσι στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μάλιστα συναντήθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, ο τούρκος πρόεδρος καταδίκασε σθεναρά αυτή την εβδομάδα «τη σφαγή αμάχων αδιακρίτως στη Γάζα», κρίνοντας πως το Ισραήλ «δεν συμπεριφέρεται ως κράτος».

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει