Όταν ένας χώρος δεν είναι προσβάσιμος, παραβιάζεται το δικαίωμα του ατόμου να λειτουργεί επί ίσοις όροις

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023, 18:10

Ρεπορτάζ: Γιώργος Στογιάννος

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες το βίντεο ενός ΑμεΑ φίλου της ΑΕΚ που ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι της Ένωσης με τον Παναθηναϊκό, όμως δεν του επετράπη η είσοδος στο γήπεδο.

Mε αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για το θέμα που προέκυψε.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι στα «σύγχρονα γήπεδα δεν μας έχουν γίνει παράπονα ποτέ ότι δεν υπάρχουν προσβάσιμες θέσεις που προορίζονται για άτομα με αναπηρία». Ερωτηθείς για το αν διαπιστώνει βελτίωση των όρων διαβίωσης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στις πόλεις υποστήριξε ότι «υπάρχει βελτίωση, αλλά όταν σπάει μια ‘αλυσίδα προσβασιμότητας’ σε κάποιο χώρο τότε δεν υπάρχει καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων των ανθρώπων».

Αναλυτικά όσα μας είπε:

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι χώροι που προορίζονται για θέσεις ΑΜΕΑ, καλύπτουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να ικανοποιούν τις ανάγκες των ατόμων που τις χρειάζονται;

«Στα σύγχρονα γήπεδα δεν μας έχουν γίνει παράπονα ποτέ ότι δεν υπάρχουν προσβάσιμες θέσεις που προορίζονται για άτομα με αναπηρία. Αλλά όταν λέμε για άτομα με αναπηρία πρέπει να προσδιορίζουμε τι εννοούμε. Για παράδειγμα η ειδική θέση δεν είναι για ένα άτομο που έχει μια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και μπορεί να πάει να καθίσει στις κερκίδες. Πρέπει να είναι για άτομα που έχουν ζητήματα προσβασιμότητας όπως είναι άτομα σε αμαξίδια, με κάποια κινητική αναπηρία, για τους τυφλούς. Οι κωφοί ας πούμε μπορούν να κάτσουν σε κανονική θέση στην κερκίδα, για παράδειγμα το αναφέρω. Όταν λέμε για άτομα με αναπηρία, σε αυτές τις θέσεις δεν χωράνε όλοι. Όταν πας σε ένα γήπεδο και οι θέσεις αυτές είναι πιασμένες, πρέπει να δούμε από ποιους. Είναι πιασμένες από άτομα με κινητικά προβλήματα, από τυφλούς ή από άτομα που λένε για αναπηρία, αλλά μπορούν να κάτσουν και σε κανονικές θέσεις. Εξαρτάται τι πολιτική έχεις».

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην πρόσβαση σε συναυλιακούς χώρους και χώρους που διεξάγονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις;

«Όταν οι χώροι δεν είναι προσβάσιμοι οι χώροι. Ειδικώς και γενικώς. Όταν δεν είναι προσβάσιμοι γενικώς στο να μπουν μέσα. Όταν δεν υπάρχουν τουαλέτες και ασανσέρ προσβάσιμα. Όταν οι ειδικές θέσεις δεν είναι προσβάσιμες. Όταν δεν τηρούνται οι βασικές αρχές προσβασιμότητας, υπάρχει σοβαρό θέμα. Αυτά όλα ξέρετε είναι «αλυσίδα». Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει ευκολία πρόσβασης σε έναν χώρο και δυσκολία σε κάποιον άλλο. Τι να το κάνω εγώ να έχεις προσβάσιμες θέσεις για άτομα με κινητική αναπηρία όταν δεν είναι οι τουαλέτες προσβάσιμες».

Πιστεύεται ότι με αυτή την κατάσταση τα άτομα αυτά  απομονώνονται και  με έναν τον τρόπο και λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιθυμία κάποιου ατόμου να παρεβρεθεί σε κάποια εκδήλωση;

«Ασφαλώς και λειτουργεί αποτρεπτικά. Εξετάζουν αν αυτοί οι χώροι είναι προσβάσιμοι, πως θα μπουν τα άτομα μέσα αν δεν είναι προσβάσιμοι οι χώροι. Για παράδειγμα αν ένα εστιατόριο δεν είναι προσβάσιμο πως θα μπει κάποιο άτομο με κινητικές δυσκολίες μέσα. Όσο και να θέλει να μπει κάποιος μέσα. Εκεί παραβιάζεται το δικαίωμά του να μπει να απολαύσει το εστιατόριό του, το γήπεδό του, τον κινηματογράφο, το θέατρό του, οποιαδήποτε λειτουργία επί ίσοις όροις με όλους τους υπόλοιπους».

Έχει βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση στην πρόσβαση στις πόλεις;

«Αν σας πω ότι δεν υπάρχει βελτίωση θα αδικήσω όσους έχουν κάνει προσπάθεια αλλά και εμάς που αγωνιζόμαστε. Βελτίωση υπάρχει. Η προσβασιμότητα όμως αποτελεί μια αλυσίδα. Όταν δεν μπορείς να βγεις από το ίδιο σου το σπίτι. Να μην μπορείς να πάρεις τα ΜΜΜ, να πας σε ένα εστιατόριο. Όταν δεν τα έχεις αυτά και σπάει η ‘αλυσίδα’, δεν έχεις καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων σου. Συνεπώς, έχουμε μεγάλες «οάσεις» προσβασιμότητας αλλά οι ‘οάσεις’ επιβεβαιώνουν την ύπαρξη «ερήμου» απροσπέλαστων περιβαλλόντων».

Η θέση της ΑΕΚ

Θέση για το περιστατικό πήρε με ανάρτησή του ο υπεύθυνος Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ, Τάσος Τσατάλης και εξήγησε πως οι θέσεις ΑμεΑ ήταν πλήρεις και πως παρόλη την καλή διάθεση, δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθεί ο εν λόγω φίλος της ομάδας για λόγους ασφαλείας.

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει