14 νεκροί σε επίθεση κοντά στα σύνορα με το ΜαλίΔεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν την Κυριακή στον Νίγηρα σε επίθεση εναντίον χωριού της κοινότητας Μπανιμπανγκού κοντά στα σύνορα με το Μαλί, περιοχή όπου οι άμαχοι γίνονται συχνά στόχοι ενεργειών τζιχαντιστών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση στη Νιαμέ.

«Η επίθεση αυτή, με στόχο άμαχο πληθυσμό, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκατέσσερις άνθρωποι, οι εννέα σε χωράφι, τρεις στο χωριό και δύο στον δρόμο της επιστροφής τους από τα χωράφια. Ένας τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Νιαμέ», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα με ανακοίνωσή του που διαβάστηκε από εκφωνητή ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίθεση διαπράχθηκε από «άτομα που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, οπλισμένα, κινούμενα με μοτοσικλέτες» την Κυριακή «περί τις 15:00» στο χωριό Ουιγιέ της κοινότητας Μπανιμπανγκού, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μαλί.

«Τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων οι δράστες αυτών των άνανδρων και βάρβαρων επιθέσεων», πρόσθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η κοινότητα Μπανιμπανγκού βρίσκεται στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σε αυτή την κοινότητα τζιχαντιστές επιτέθηκαν στα μέσα Μαρτίου σε οχήματα που επέστρεφαν από εβδομαδιαίο παζάρι και έβαλαν στο στόχαστρο χωριό σκοτώνοντας συνολικά 66 ανθρώπους, κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Την 24η Ιουνίου, δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε χωριά στην Τοντικιουιντί, κοινότητα που γειτονεύει με την Μπανιμπανγκού.

Σε αυτή την αγροτική κοινότητα διαπράχθηκαν τον Ιανουάριο εξαιρετικά πολύνεκρες επιθέσεις σε δύο χωριά: περίπου 100 άμαχοι δολοφονήθηκαν από ένοπλους κινούμενους με μοτοσικλέτες, που κατόπιν διέφυγαν στο γειτονικό Μαλί.

Η περιφέρεια Τιλαμπέρι παραμένει αποσταθεροποιημένη, παρά τις συνεχιζόμενες μεγάλες προσπάθειες με σκοπό να αποκατασταθεί η ασφάλεια σ’ αυτήν.

Απόσπασμα 1.200 ανδρών του στρατού του Τσαντ, τους οποίους συνοδεύει η φήμη ότι είναι οι πιο εμπειροπόλεμοι σε όλη την περιφέρεια, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των τριεθνών συνόρων στο πλαίσιο της πολυεθνικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης G5 Σαχέλ, στην οποία συνεισφέρουν στρατεύματα η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ.

 

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει