2ημερο εκδηλώσεων τιμής + μνήμης στους εκτελεσμένους αγωνιστές στη θέση Καζανάκι Ν. Ιωνίας (Photos)

ΔΕΙΤΕ τις φωτογραφίες και ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασαν στο e-Volos.gr:

Διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους αγωνιστές στη θέση Καζανάκι της Ν. Ιωνίας διοργάνωσαν το παράρτημα ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ Βόλου και Νέας Ιωνίας, η Τομεακή Οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ και η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Μαγνησία, το Σάββατο και την Κυριακή.

Στο Καζανάκι

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους στον τόπο εκτελέσεων την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, στο Καζανάκι, όπου εκτελέσθηκαν 156 κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές του ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΔΣΕ, από τον Δεκέμβρη του ’47 μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη του ’49 με αποφάσεις του Εκτάκτου στρατοδικείου Βόλου.

από την εκδηλωση στο Καζανάκι.JPG

Ο Βασίλης Βλαχάκης εκ μέρους της Τομεακής Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ τόνισε: «Τιμάμε σήμερα εδώ, τους 156 συντοπίτες μας μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν σ’ αυτό το χώρο, από τις 17 Δεκέμβρη 1947 έως και τις 6 Σεπτέμβρη 1949. Είναι μαζί μας ο Κώστας Μαμουρίδης, 21 ετών, τελευταίος γραμματέας της ΕΠΟΝ, που δεν λύγισε μπροστά σε αφόρητες πιέσεις και βασανιστήρια. Δεν υπέκυψε ακόμη κι όταν, οδηγώντας τον για εκτέλεση, του υποσχέθηκαν ότι θα του χάριζαν τη ζωή αν κατέδιδε τους συντρόφους του. Είναι εδώ μαζί μας, η 26χρονη Ελευθερία Μπελογιάννη, που θαρραλέα απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα ζήτησε μια σφαίρα στο κούτελο. Είναι εδώ μαζί μας, η εικοσιενός χρονών Εβραιοπούλα Χρυσούλα Φελούς που μαθαίνοντας ότι θα την οδηγήσουν στο απόσπασμα, ντύθηκε με τα καλά της ρούχα, σαν να πήγαινε σε γιορτή ή γάμο» και πρόσθεσε : «Σε κάθε κρίσιμη στιγμή, μπροστά στο φόβο της ανόδου του λαϊκού κινήματος, στον κίνδυνο να χάσουν την εξουσία, οι καπιταλιστές επιλέγουν με ταξικά κριτήρια. Τότε το αστικό πολιτικό σύστημα δε δίστασε να στηρίξει τους φασίστες. Ανεξάρτητα εάν οι φασίστες στη συνέχεια πέρασαν απ’ το μαχαίρι και αρκετούς από αυτούς, σύσσωμοι οι αστοί πολιτικοί έστησαν τάγματα που τα ονόμασαν ασφαλείας, γιατί κρινόταν η δική τους ασφάλεια και εξουσία.

Σήμερα, χωρίς να έχουν βγάλει κανένα συμπέρασμα για το πόσο ο φασισμός μπορεί να πισωγυρίσει την κοινωνία παίζουν πάλι με τη φωτιά, ταυτίζουν το φασισμό με τον κομμουνισμό, ανέχονται και στην χειρότερη περίπτωση στηρίζουν και εξοπλίζουν τη Χρυσή Αυγή, επενδύουν στο ρόλο της για το σήμερα και το άμεσο μέλλον. Είναι άμεσο και επιτακτικό καθήκον που πέφτει στις δικές μας πλάτες, η οργάνωση αυτή να απομονωθεί. Να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας της. Καμιά αυταπάτη, καμία ανοχή. Ούτε όταν κάνουν τους καλούς Σαμαρείτες και μοιράζουν τρόφιμα και δίνουνε αίμα, ούτε όταν κάνουν τους νταήδες σε ταλαίπωρους μετανάστες. Είναι οι απόγονοι των εγκληματιών Ναζί, είναι οι απόγονοι των ΕΑΣΑΔ. Είναι ορκισμένοι εχθροί του λαού και των αγώνων του. Είναι οργάνωση που γέννησε και στηρίζει το σύστημα για να χτυπήσει το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα. Η Χ.Α. δεν αντιμετωπίζεται ούτε με το μέτωπο του “συνταγματικού τόξου”, ούτε με το λεγόμενο αντιφασιστικό μέτωπο.

Δε θα επιτρέψουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ, να ξεπλύνει την αμαρτωλή, αντιλαϊκή του πολιτική, που ακόμα ως κομμάτι της κυβέρνησης ασκεί, ούτε και στη νέα σοσιαλδημοκρατία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εγκλωβίσει χιλιάδες λαϊκές συνειδήσεις, στην ψεύτικη ελπίδα της αριστερής διακυβέρνησης. Δε θα καταφέρουν το ΚΚΕ να συρθεί στην υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας, πολύ περισσότερο που όταν δουν τα σκούρα, αυτοί οι ίδιοι θα εκχωρήσουν στα φασιστοειδή.

Δεν ξεχνάμε: ο φασισμός συντρίφτηκε από τον Κόκκινο Στρατό. Και σήμερα, εγγυημένα τη ΧΑ μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο το αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό κίνημα, που αμφισβητεί τη στρατηγική των μονοπωλίων, άρα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όπου και αν εξαπολύεται, είτε είναι επιθετικός είτε αμυντικός για το ίδιο συμφέρον. Τη Χ.Α. θα αντιμετωπίσει η Λαϊκή Συμμαχία των εργατών, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Αυτή η συμμαχία θα αντιπαλέψει το φιλελευθερισμό, τη σοσιαλδημοκρατία και τον εθνικοσοσιαλισμό – ναζισμό της Χ.Α. Αυτή είναι η λύση και όχι η συμμαχία με αστικά κόμματα και τη σοσιαλδημοκρατία παλιά και νέα.

ο τοπος εκτελέσεων Καζανάκι.JPG

Προετοιμαζόμαστε με ΚΚΕ ικανό να παλεύει σε όλες τις συνθήκες και όλους τους καιρούς. Η ίδια η μελέτη της ιστορικής πείρας, αλλά και οι προβλέψεις των εξελίξεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου μας που οι εργασίες του έληξαν πρόσφατα δεν δικαιολογούν κανένα εφησυχασμό και επανάπαυση. Από την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Μ. Ανατολή, Βόρεια Αφρική), θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο στα ζητήματα της οικονομίας, όσο και στα ζητήματα των συμμαχιών.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένταση των αντιλαϊκών μέτρων και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, από νέο κύκλο ανταγωνισμών. Σε συνθήκες προετοιμασίας πολέμων και γενικά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της παίρνουν μέτρα κατά του εργατικού κινήματος, απαγορεύουν κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις, απεργίες στο όνομα του πολέμου, απαγορεύουν δράση κομμάτων, και πριν απ’ όλα των Κομμουνιστικών. Γι’ αυτό και το εργατικό κίνημα, οι σύμμαχοί του και το Κόμμα πρέπει να είναι έγκαιρα προετοιμασμένοι. Ιδιαίτερα σε περίοδο που προβλέπεται αναιμική και ασταθή ανάκαμψη, προσπαθούν με όλους τους τρόπους να παρεμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Συνδυάζουν διάφορους τρόπους: Τις αυταπάτες ότι με την έξοδο από την κρίση θα γυρίσουμε πίσω στους παλιούς καλούς καιρούς. Το συμβιβασμό και την πτώση των απαιτήσεων κάτω απ’ τις πραγματικές ανάγκες. Τη λογική, δουλειά να έχουμε και ό,τι να είναι. Την εργοδοτική τρομοκρατία. Την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, μαζί με τη συκοφαντία του λαϊκού κινήματος.

Παγίδα για το λαό, αποτελούν και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πιο σκληρή διαπραγμάτευση, για εξανθρωπισμό της ΕΕ, για συμμαχία με χώρες του Νότου κτλ. Δοκιμάστηκαν με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Κύπρο. Αποδείχτηκε πως το μόνο που κατάφεραν ήταν να ανακυκλώσουν τα χρέη, να πάθουν οι λαοί τεράστιες απώλειες, να ενισχυθεί το κεφάλαιο και να επανέλθουν στη διακυβέρνηση ενισχυμένες οι πιο συντηρητικές δυνάμεις. Δε χρειάζεται άλλος χαμένος χρόνος για το λαό. Τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να δείξουμε που βρίσκεται η δύναμη του λαού. Η δύναμή του βρίσκεται στη Λαϊκή Συμμαχία. Μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά. Να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό».

Χαιρετισμό απηύθηνε ακόμη η Κατερίνα Δημουλά εκ μέρους της ΚΝΕ που τόνισε μεταξύ άλλων: «Στα ραντεβού μας με την Ιστορία, με τους προγόνους μας σκεφτόμαστε και συζητάμε για το μέλλον. Αυτό ήθελαν κι αυτοί. Τα ανταμώματά μας σε τούτα τα μέρη δεν είναι μουσειακές εκδηλώσεις. Κάθε φορά ψηλώνουμε ένα μπόι. Μέσα από τη γνώση σφυρηλατούμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε για την ολοκλήρωση και τη νίκη των ιδανικών για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους. Να ανταποκριθούμε και να συνεχίσουμε τις ηρωικές και επαναστατικές παραδόσεις του Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Η ΚΝΕ είναι σχολείο αγωνιστών επαναστατών και η Ιστορία του Κόμματός μας είναι από τα καλύτερα μαθήματα. Ένα από τα βασικά ώστε να προετοιμαζόμαστε θεωρητικά, πολιτικά αλλά και οργανωτικά για τα σημερινά, πολύ περισσότερο για τα αυριανά καθήκοντα του αγώνα, για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για να ανταποκριθούμε σε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης και μέχρι τέλους για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πολύβιος Γκέλης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας. Ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων και η κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο.

Ο Ιστορικός περίπατος

Είχε προηγηθεί ιστορικός περίπατος στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, το απόγευμα του Σαββάτου στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες νεολαίοι της ΚΝΕ, αλλά και πολίτες της Νέας Ιωνίας. Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου βρισκόταν το σπίτι όπου έγινε η ιδρυτική συνέλευση της ΕΠΟΝ Νέας Ιωνίας και την περίοδο της Απελυθέρωσης ήταν τα γραφεία και η Πολιτιστική Λέσχη της Οργάνωσης. Ακολούθησε επίσκεψη στην οδό Αβέρωφ, στο σπίτι όπου έγινε η σύλληψη του Νίκου Ζαχαριάδη τον Μάρτη του 1928, που σαν γραμματέας του γραφείου περιοχής Θεσσαλίας – Φθιώτιδας, ηλικίας 25 ετών τότε, συμμετείχε σε συνεδρίαση της αχτίδας της περιοχής του Κόμματος.

απο τον ιστορικο περίπατο στη Ν. Ιωνία.JPG

Επόμενος σταθμός στο σπίτι στην διασταύρωση των οδών Δορυλαίου – Ικονίου, όπου στις 8 Μάη του ’49, οι δύο Επονίτες μαχητές της δύναμης του ΔΣΕ στο Πήλιο, Παναγιώτης Καλούμενος και Παναγιώτης Πανακάκης ηλικίας 22 και 23 ετών αντίστοιχα, το μετέτρεψαν σε «Κάστρο» του αγώνα, πολεμώντας για πάνω από 10 ώρες ενάντια σε δυνάμεις της Χωροφυλακής και του αστικού στρατού και αφήνοντας την ζωή τους θυσία στον αγώνα για τον Σοσιαλισμό. Οι δεκάδες συμμετέχοντες επισκέφθηκαν στην συνέχεια το γήπεδο της ΝΙΚΗΣ όπου είχε μιλήσει τον Γενάρη του ’46, ο Νίκος Ζαχαριάδης μπροστά σε 40.000 κόσμο.

το σπίτι Δορυλαίου- Ικονίου που οι δυο Επονιτες μετέτρεψαν σε Κάστρο αγώνα.JPG

Τελευταίος σταθμός του ιστορικού περιπάτου ήταν το Νεκροταφείο Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκονται τρεις ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων κομμουνιστών, αγωνιστών του ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ- ΔΣΕ της περιόδου 1946-1949. Στους τρεις τάφους αφέθηκαν κόκκινα γαρύφαλλα και παρουσιάσθηκε το ιστορικό της περιόδου εκείνης.

Μπροστά σε έναν απο τους τρεις ομαδικούς τάφους εκτελέσμένων στο νεκροταφείο Ν. Ιωνίας.JPG

Μπορεί επίσης να σας αρέσει