700 επιδημιολόγοι μιλούν για τον Covid-19Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020, 08:29

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει τα εμβόλια κατά του Covid-19, προκειμένου να επιστρέψει σε μια –όσο γίνεται–  φυσιολογική ζωή που να μην θυμίζει τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας, η άτυπη έρευνα των New York Times καταδεικνύει εάν και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Πολλοί επιδημιολόγοι δεν αναμένουν η ζωή τους να επιστρέψει στο φυσιολογικό πριν από τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι έχουν χαλαρώσει σε ορισμένες προφυλάξεις – πλέον πηγαίνουν στο μανάβικο ή βλέπουν φίλους σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα – αλλά είναι περισσότερο προσεκτικοί από ποτέ για πολλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Στην άτυπη έρευνα των New York Times, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, ενώ ένα 30% ανέφερε ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές μόλις εμβολιαστούν οι ίδιοι.

Από την άλλη πλευρά, ένα μικρότερο ποσοστό των επιδημιολόγων ανέφερε ότι εάν τα εμβόλια διανέμονταν αποτελεσματικά, θα ήταν ασφαλές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αρχίζει να ζει με λιγότερους περιορισμούς από το καλοκαίρι του 2021. Αλλά οι περισσότεροι είπαν ότι, ακόμη και με εμβόλια, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περίπου ένας χρόνος ή και περισσότερο για μια επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ ενδέχεται κάποιες δραστηριότητες να μην επιστρέψουν ποτέ στην αρχική τους μορφή.

«Είμαι αισιόδοξη ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα έως ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Kelly Strutz, επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.

Από τις 23 καθημερινές δραστηριότητες για τις οποίες διερευνήθηκε η έρευνα, υπήρχαν μόνο τρεις που είχαν κάνει οι περισσότεροι ερωτηθέντες τον τελευταίο μήνα: συγκέντρωση σε εξωτερικούς χώρους με φίλους, άνοιγμα αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και καθημερινά καθήκοντα τύπου, μετάβαση στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. 

Οι περισσότερο επικίνδυνες δραστηριότητες, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους:


  • Φαγητό στο εσωτερικό εστιατορίου (44%)
  • Παρακολούθηση γάμου ή κηδείας (43%)
  • Παρακολούθηση συναυλιών ή αγώνων (35%)


Οι λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες                                                  


  • Μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις (75%)                 
  • Πεζοπορία ή συγκέντρωση σε εξωτερικούς χώρους με φίλους (72%)
  • Πηγαίνοντας σε μπακάλικο ή φαρμακείο (46%)                         

Η επόμενη μέρα μετά το εμβόλιο 

«Εάν εμβολιάζοταν πάνω από το 50% του πληθυσμού, θα αισθανόμουν λίγο λιγότερο αγχωμένος και ανήσυχος όταν ξεκινούσα να κάνω λάθη που συνήθως κάνω. Ίσως να νοιώσω άνετα να φάω σε ένα εστιατόριο ή να δω ξανά φίλους αν αυτό είναι δυνατό», Vijaya L. Seegulam, διευθύντρια ερευνητικού έργου, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Μόλις εγώ και η οικογένειά μου εμβολιαστούμε, θα άλλαζα κάποιες συμπεριφορές, εκτός από το να βρεθώ σε πλήθος ή να παρακολουθήσω εκδηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το 80% των Αμερικανών», Julie Bettinger, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Britsh Columbia.

Με τηλεργασία και χωρίς… χειραψίες

«Περιμένω ότι η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός εμβολίου», δήλωσε η Amy Hobbs, ερευνητική συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως θα συνεχίσει την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η χειραψία και οι αγκαλιές θα είναι πιο σπάνιες για μερικούς επιστήμονες.

Επιστροφή στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι του 2021 

«Πιστεύω ότι η ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων θα οδηγήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των περισσότερων προφυλάξεων έως τα μέσα ή τα τέλη του καλοκαιριού του 2021», αναφέρει ο Michael Webster-Clark, μεταδιδακτορικός ερευνητής, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Θα αργήσει η Covid- free εποχή

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι θα επιστρέψουμε στην παλιά καθημερινότητα, αλλά νομίζω ότι νέα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να υιοθετήσουμε, όπως οι μάσκες, θα γίνουν μέρος της νέας “φυσιολογικής ζωής”», δηλώνει η Marilyn Tseng, επίκουρη καθηγήτρια Cal Poly.

«Για μερικούς, δυστυχώς έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, και εξαιτίας αυτού, θα περάσουν δύο έως τρία χρόνια πριν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό για τους υπόλοιπους προσεκτικούς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ», τονίζει η Cathryn Bock, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Wayne State.

Πηγή: New York Times Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει